Politika

ĐUKANOVIĆ: Ako je moja generacija ratovala, moramo učiniti da ne ratuje generacija naših sinova


2710milook2
Crna Gora ne smije dozvoliti nikada više da se o njoj odlučuje na mjestima gdje ona nije prisutna. O Crnoj Gori kao dijelu Savezne Republike Jugoslavije tada se odlučivalo bez njenog prisustva. Zbog toga Crna Gora treba da bude za stolom gdje se donose sve najvažnije odluke, kazao je premijer Milo Đukanović gostujući u emisiji "Izazov", Televizije Crne Gore. On je istakao da, ako je njegova generacija ratovala, treba učinti sve da buduće generacije žive u miru.

ĐUKANOVIĆ: Ako je moja generacija ratovala, moramo učiniti da ne ratuje generacija naših sinova
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da se odluke „u okviru NATO saveza donose koncenzusom, te da Crna Gora mora biti za stolom gdje se odlučuje o nama jer je to garancija da ćemo na najbolji način implementirati ono što su naši najvažniji nacionalni interesi“.

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije samo spoljnopolitički prioritet već i državno politički cilj, kazao je Đukanović.

"Ako je generacija mojih djedova ratovala, a ratovala je, ako je generacija mog oca ratovala-a ratovala je, ako je moja generacija ratovala- šta sad treba da izvedemo kao zaključak sem da moramo učiniti sve da generacija naših sinova ne ratuje. I da se jednom na to stradanje crnogorsko i balkansko stavi tačka“, naglasio je Đukanović.

Kao glavne razloge protivljenja ulasku u NATO, Đukanović je označio bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1991, na koje Crna Gora, kako je kazao, nije mogla da utiče, jer se odlučivalo bez njenog prisustva.

Situaciju da je u parlamentu veća podrška za pristup NATO savezu, nego što je po istraživanjima u javnosti, Đukanović objašnjava da "članovi rukovodstva političkih partija koji su opredijeljeni za članstvo očigledno svojim biračima nijesu u potrebnoj mjeri približili razloge takvog svog opredjeljenja. Javni dijalog koji ćemo voditi mora podrazumijevati besprekornu iskrenost“, kazao je Đukanović.

On dodaje da mu se čini da predstavnici pojedinih partija koje pripadaju opozicionom bloku zaboravljaju na svoje opredjeljenje za članstvo u NATO.

"Čini mi se da vođeni idejom, da na neki način, politički naude Vladi ili vladinoj koaliciji, šalju poruke koje su u najmanju ruku konfuzne njihovim biračima i zbog čega izostaje identifikacija biračkog tijela sa onim što je opredjeljenje političkih partija kojima oni poklanjaju povjerenje“, zaključio je Đukanović.

foto: rtcg.me

Portal Analitika