Društvo

PEJOVIĆ: Beranselu nedostaju medijatori

2710-pejovic
N
akon što je početkom sedmice, uz asistenciju policije, beransko Komunalno preduzeće uspjelo da odloži otpad na deponiji Vasove vode, mještani Beransela su je već u srijedu ponovo blokirali.

PEJOVIĆ: Beranselu nedostaju medijatori
Portal AnalitikaIzvor

- Zbor građana je odlučio da i dalje stojimo u blokadi za zaštitu životne sredine naše djece i omladine ali i čitavih Berana. Odlučili smo da ukoliko opet policija dođe radikalizujemo proteste. Čuvamo zakon, ništa drugo, kazao je predstavnik  mještana Goran Šćekić za Radio Antena M.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović u izjavi za Antenu M objasnila je kako ona vidi sutuaciju u Beranselu.

- Čini mi se da tamo nedostaje jedna medijatorska uloga , jer mislim da su potrošeni kapaciteti lokalne uprave i građana sa druge strane.To bi trebalo da bude neko iz nevladinog sektora ili sa nivoa državnih institucija koji bi trebalo da uđe u jedan normalan dijalog i objašnjavanje problema koji tamo trenutno postoje.  Činjenica je da svi gube, jer ukoliko se desi bilo kakva epidemija širih razmjera svi ćemo biti u problemu i zaboravićemo što je čija odgovornost. Zato smatram da bi trebalo svi da odustanu od loših namjera i da probaju u nekom normalnom roku a poštujući zakonska rješenja da realizuju ovu priču kako građani Berana ne bi bili u opasnosti, kazala je Pejović.

Pejović je pojasnila i da je ekološka inspekcija utvrdila da su se stekli svi zakonski uslovi da počne deponovanje otpada.

- Ograđen je prostor oko deponije odnosno privremenog odlagališta, instalirana je vaga i postoji stražarska služba. Shodno Zakonu o upravljanju otpadom to su tri uslova koja kada se steknu predstavljaju dovoljnu osnovu da se može odlagati otpad i dalje. Ako je sve to tako, a želim da vjerujem da je inspekcija sve to utvrdila na terenu, zaista ne vidim razloge zašto se definitivno otpad ne počne odlagati na lokaciji koja je za to određena odlukom Skupštine opštine Berane koja je potpuno zasnovana na zakonu, objasnila je državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Direktorica Komunalnog Milijana Vučeljić kratko je kazala za Radio Antena M da trenutno situacija u gradu nije alarmantna, ali da bi već za nekoliko dana mogao nastati problem.

Izvor: antenam.net

Portal Analitika