Politika

Vujanoviću najveće odlikovanje Jordana (VIDEO)

okvujansl
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Jordanu, sastao se danas u Amanu, u kraljevskoj palati, sa jordanskim kraljem Abdulahom II, saopštio je kabinet predsjednika.

Vujanoviću najveće odlikovanje Jordana (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vujanović dočekan je u glavnom gradu Jordana uz najviše državne i vojne počasti.

U dugom bilateralnom razgovoru i otvorenom i konstruktivnom sastanku delegacija identifikovane su oblasti saradnje u sveri ekonomije, a saglasno je konstatovano da je proritet saradnje u oblasti trgovine, poljoprivrede, vodoprivrede, industrije i turizma.

Predsjednik Vujanović je upoznao kralja Jordana da između dvije zemlje praktično ne postoji trgovinska razmjena, a da ima uslova da se ona obezbijedi na kvalitetnom nivou.

Crna Gora je spremna da ponudi Jordanu visok kvalitet mesa i mesnih prerađevina, kao i visokokvalitetne flaširane vode.

Takođe, da imamo uslova za kvalitetnu saradnju u raznim oblastima industrije, imajući u vidu komplementarnost u raznim industrijskim sektorima, o čemu je detaljno jordanskog kralja upoznao ministra ekonomije Vladimir Kavarić.

2710-vujanovic

Konstatovana je visoka vrijednost i značaj turizma za obje države i ocenjeno da ta oblast nudi širok prostor saradnje koji treba iskoristiti.

Potvrđena je mogućnost formiranja zajedničkih kompanija uz ohrabrenje investitora iz obje države da takve kompanije valorizuju potencijale saradnje u navedenim oblastima.

Takođe je ocijenjeno da je neophodno što prije razmijeniti ekspertske posjete, formirati međudržavnu ugovornu bazu i stvoriti uslove za posticaj investicionih i partnerstava dvije ekonomije.

Iskazano je očekivanje da će dvije Privredne komore snažno ohrabriti ekonomsku saradnju i pomoći odabir najboljih modela saradnje.

Predsjednik Vujanović uručio je najveća državna odlikovanja kralju Abdulahu II i kraljici Raniji, dok je jordanski kralj predsjedniku Crne Gore uručio najveće odlikovanje Jordana.

Predsjednik Vujanović je pozvao kralja Abdulaha II da posjeti Crnu Goru što je kralj sa zadovoljstvom prihvatio, zaključeno je u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.


 

Portal Analitika