Ostalo

MARATON: Trijumf Slađane Perunović i Kenijca Vangecija

PodgorickiMaraton
C
rnogorska atletičarka Slađana Perunović i Kenijac Entoni Vabugu Vangeci pobjednici su 20. internacionalnog Podgoričkog maratona.

MARATON: Trijumf Slađane Perunović i Kenijca Vangecija
Portal AnalitikaIzvor

Perunović je do prve maratonske pobjede došla u vremenu dva sata, 42 minuta i 28 sekundi. Ona je odbranila titulu prvaka Crne Gore, a postala je i šampion Balkana, drugi put u karijeri.

“Nijesam planirala da budem među prve tri zbog Korejki koje su važile za favorite. Drago mi je što sam pobijedila. Bila je taktička trka, pratila sam Rumunku Klaudiju Paolu Todoran do 30. kilometra, kada mi se pridružila i Kenijka glejdis Džepkuri Bivot. Posljednjih sedam kilometara krenula sam svojim tempom i došla do pobjede', kazala je Prunović.

Kenijka Bivot osvojila je drugo mjesto sa rezultatom dva sata i 43 minuta, dok je treća bila Rumunka Todoran (2:43,22).

U konkurenciji maratonaca Vangeci je 42 kilometra i 195 metara dugu stazu Podgorica – Golubovci – Tuzi – Podgorica prešao za dva sata, 14 minuta i 52 sekunde.

"Zadovoljan sam kako sam odradio trku. Vremenski uslovi mi nijesu smetali, bitno je da nije bilo hladno i da nije bilo kiše. Zadovoljan sam stazom i vremenom, iako nijesam popravio svoj rekord. Imao sam problema sa disanjem, ali sam uspio da to prevaziđem i da pobijedim", kazao je Vangeci.

Etipljanin Joanis Abera Veješa bio je drugi (2:15,54), a treći Ahmed Nasef iz Maroka (2:16,01). Kenijac Amos Tirop Matui osvojio je četvrto mjesto, peti je bio prošlogosišnji pobjednik Eliša Kiprotič Save, a šesti Bugarin Jolo Nikolov (2:19,37), koji je ujedno i novi prvak Balkana.

U konkurenciji polumaratonaca, koji su trčali od Danilovgrada do Podgorice, pobijedio je Kenijac Džulius Kiprono Lagat sa rezultatom sat, sedam minuta i šest sekundi. Bugarin Ivan Popov osvojio je drugo mjesto (1:08,30), dok je treći bio Mađar tamaš Nađ (1:08,43). Najbolji crnogorski polumaratonac je šestoplasirani Dragoljub Koprivica.

Kod polumaratonki pobijedila je Kenijka Kristin Čepkemej sa rezultatom sat, 17 minuta i 26 sekundi. Nekadašnja pobjednica Podgoričkog maratona, Ana Subotić iz Srbije, bila je druga (1:17,30), dok je treče pripalo prošlogodišnoj pobjednici polumaratona, Biljani Cvijanović iz Bosne I Herecegovine (1:18,54).

Na današnjoj manifestaciji, u maratonu i polumaratonu, učestvovalo je ukupno 407 takmičara iz 34 države. (MINA)

Portal Analitika