Abiznis

Među najvećim kompanijama JIE nema crnogorskih

rtcg
N
a novoj rang listi najvećih regionalnih kompanija "SeeNews" TOP 100 SEE nema nijedne crnogorske, dok se na spisku najboljih prema prihodima po stanovniku u prošloj godini našlo sedam iz Crne Gore.

Među najvećim kompanijama JIE nema crnogorskih
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje sprovodi bugarska agencija za poslovna istraživanja SeeNews, a uključena su preduzeća iz deset zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i Crnu Goru.

Elektroprivreda Crne Gore je, sa 426,6 eura prihoda po stanovniku, zauzela 9. mjesto na listi 100 najvećih u regionu jugoistočne Evrope, dok je Jugopetrol, sa 303,4 eura na 17. mjestu, prenose "Vijesti".

Crnogorski Telekom, čiji su prihodi u prošloj godini iznosili 178,3 eura po stanovniku, je na 33. poziciji, a slijede Rokšped na 51. mjestu sa 126,6 eura, Telenor na 57. sa 120,9 i Montenegro erlajns koji je zauzeo 61. poziciju, sa 113,9 eura prihoda.

Prihodi samo dvije crnogorske kompanije na spisku zabilježile su rast prihoda u odnosu na 2011. godinu - EPCG i Jugopetrola.

Slovenačka preduzeća dominiraju listom prema prihodima po stanovniku, jer zauzimaju čak šest mjesta od prvih deset. Naftna kompanija Petrol, koja posluje i u Crnoj Gori, je najveća firma u regionu prema tom parametru, a i drugoplasirana kompanija dolazi iz te zemlje - Holding slovenske elektrane.

Slovenački niz na vrhu prekida hrvatska Ina, ali već na četvrtoj i petoj poziciji opet su preduzeća iz te zemlje - Gen-I i Mercator. Slijedi bugarski naftaš Lukoil, pa opet slovenačke firme, Krka i Revoz.

U kategoriji najvećih 100 banaka u regionu su dvije iz Crne Gore - Crnogorska komercijalna banka sa aktivom od 646 miliona eura, štoje pozicioniralo na 82. mjesto i NLB Montenegrobanka čija je aktiva u prošloj godini vrijedila 476 miliona eura.

Među deset najvećih banaka regiona su tri iz Hrvatske i jedna iz Slovenije. Hrvatsku predstavljaju Zagrebačka banka na 2. mjestu liste, Privredna banka Zagreb je na 5. mjestu, a slijedi "Erste&Steiermarkische Bank".

Najveća banka na listi je "Banca Comerciale Romana" s aktivom od 15,9 milijardi eura u prošloj godini.

Na listi je ukupno 17 finansijskih institucija iz Slovenije, njih 16 iz Srbije, deset iz Hrvatske, devet iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Makedonije i dvije iz Crne Gore.

Listu Top 100 najvećih osiguravajućih kuća u jugoistočnoj Evropi predvode slovenački Triglav, sa 647,6 miliona ukupno naplaćene premije u prošloj godini i hrvatski Croatia osiguranje sa 351,9 miliona eura. (Portal RTCG)

 

 

Portal Analitika