Abiznis

Jovanović: Priliv stranih investicija 240 miliona eura

euroslajd_1
V
ršilac dužnosti direktora Agencije za promociju stranih direktnih investicija Miloš Jovanović, u razgovoru za radio Antena M, navodi da posljednji izvještaj za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuje da je priliv investicija u poređenju sa prošlogodišnjim periodom veći.

Jovanović: Priliv stranih investicija 240 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

"Ukupan priliv stranih investicija u Crnoj Gori je bio oko 240 miliona eura , a ukupan odliv u odnosu na isti prošlogodišnji period je smanjen 25,7 odsto i bio je 56,2 miliona eura", kazao je Jovanović.

Najveći priliv stranih investicija bio je u turizmu.

"To se odnosi na najveće projekte koje imamo na crnogorskom primorju. To su Porto Montenegro, Luštica Bej, Kumbor gdje investira Azmont, takođe Katari Dijar je zainteresovan za Plave horizonte, imamo finalizaciju projeta Amar rizorta , Abu Dabi je zainteresovan za Kraljičinu plažu i to je pred dogovorom, a takođe u završnoj fazi priprema je Maljevik u Baru. Očekujemo od svih tih investicija ukupno više od dvije i po milijarde eura kapitala samo na crnogorskom primorju. Naravno i 10 hiljada radnih mjesta što će donijeti velike pozitivne efekte Crnoj Gori", poručio je Jovanović.

Na pitanje da li bi do kraja godine investicije mogle dostići nivo sa kraja 2012. Jovanović kaže:

"Neto priliv za 2012. je bio 453 miliona i 600 hiljada. Očekujem da ćemo do kraja godine dostići nivo iz prošle, jer je Vlada kreirala finansijsku i makroekonomsku stabilnost za strane investitore. Mislim da je u CG ambijent povoljniji u odnosu na region", poručio je Jovanović.

On je radiju Antena M saopštio i očekivanja za 2014. Vjeruje da će se nastaviti pozitivan trend ne samo u oblasti turizma, već i u oblasti obnovljivih izvora energije i poljoprivrede.

 

Portal Analitika