Društvo

Hjuz: Cimbaljević može da se nada azilu

cimbo
C
rnogorski gej aktivista Zdravko Cimbaljević bio je prošle sedmice tema glavnih kanadskih medija, kao slučaj koji čeka da bude razriješen 22. novembra kada će se odlučiti o njegovom azilu.

Hjuz: Cimbaljević može da se nada azilu
Portal AnalitikaIzvor

Uoči ključnog svjedočenja pred kanadskim vlastima, Cimbaljevićev advokat Rob Hjuz kazao je da je optimista. Hjuz je naglasio opšte pozitivni trend u Kanadi kada se donose odluke u slučajevima nasilja čiji je povod seksualna orijentacija, pišu "Vijesti".

"On je (Cimbaljević) neko ko je vrlo dobro profilisan kao aktivista za LGBT prava u svojoj zemlji, primio je vrlo uvjerljive prijetnje smrću i izgleda kako ga država (Crna Gora) nije adekvatno štitila", rekao je Hjuz u razgovoru za uticajni kanadski dnevnik "Glob end Mejl".

Cimbaljević je pobjegao iz Crne Gore zbog prijetnji koje je konstantno primao i zbog, kako svjedoči, nespremnosti države da ga adekvatno zaštiti.

"Najprije mu je bila obećana policijska zaštita, ali kada se vratio u Crnu Goru iz Kanade gdje je bio na martovskoj Paradi ponosa u Vankuveru ta su se obećanja pokazala lažnim", rekao je advokat.

Hjuz je dodao da Cimbaljević trenutno prima socijalnu pomoć, ali da je riješen da se izdržava svojim radom.

"Stvarno želim da budem od koristi", rekao je prvi crnogorski deklarisani gej kanadskim medijima. Momenat kada je Cimbaljević odlučio da zatraži azil je više nego dobar, sudeći po medijskim nastupima u kojima iz kanadske vlade stižu ohrabrenja za sve LGBT aplikante, posebno one sa istoka, odnosno iz Rusije.

Advokat Hjuz zastupa i dva ruska državljanina koji su nakon Putinovog zakona protiv "LGBT propagande" zatražili azil u Kanadi.


Portal Analitika