Politika

CEROVIĆ: Apsolutna depolitizacija državne uprave nije moguća

cerovicok
P
rofesor podgoričkog Pravnog fakulteta Dražen Cerović, ocijenio je da nije moguća apsolutna depolitizacija državne uprave.

CEROVIĆ: Apsolutna depolitizacija državne uprave nije moguća
Portal AnalitikaIzvor

- Nerado koristim termin „depolitizacija“, iz razloga što je previše generalan i na osnovu njega se stiče dojam da u kompletnoj državnoj upravi ne smije biti političkog uticaja, što nije tačno. Štoviše, apsolutna depolitizacija državne uprave nije ni moguća zbog ustavno-pravnog ustrojstva jedne države. U demokratskoj državi građani se na izborima opredjeljuju za jedan izborni program. Potom se odnosom većine i manjine u parlamentu određuje i sastav vlade, kao par excellence političkog organa, koji će tokom svog mandata sprovoditi politiku kojoj su građani dali većinsku podršku, kazao je Cerović „Pobjedi“

Kako je dodao, sve dok nam veliki dio društva „prečicama“  a ne vrijednim radnicima , pokušava doći do različitih benificija nije nam se nadati nekom većem pomaku na bolje.

- Oni što odlučuju u javnom sektoru nijesu „pali sa neba“ već su potekli iz ove sredine. Jedno društvo ne može izroditi bolji kvalitet nego što ima, naveo je Cerović, ističući kontraproduktivan politički uticaj na srednje i niže nivoe državne uprave, zaključio je Cerović.

Portal Analitika