Svijet

Češka: Pobjeda socijaldemokrata

ceska
N
a parlamentarnim izborima u Češkoj najviše glasova osvojila Socijaldemokratska stranka, a predstavnici sedam stranaka ući će u parlament, nezvanični su rezultati.

Češka: Pobjeda socijaldemokrata
Portal AnalitikaIzvor

Izborna pobjeda socijaldemokrata i 50 poslanika koje će imati u novom sazivu donjeg doma od 200 članova znatno je manje ubjedljiva od očekivane, i stranku i njenog lidera Bohuslava Sobotku čekaju vrlo komplikovani i dugi pregovori o sastavljanju nove vlade.

Pravi pobjednik izbora je prema ocjenama analitičara Akcija nezadovoljnih gradjana (ANO), koju je prije dvije godine osnovao najbogatiji Slovak, češki državljanin, milijarder Andrej Babiš. 
ANO je osvojila 18,65 odsto glasova i 47 poslanika a treća po osvojenim glasovima je Komunistička stranka Češke i Moravske sa 14,91 odsto osvojenih glasova što joj daje 33 poslanika. 
Desnica koja je vladala Češkom posljednjih sedam godina odlazi u opoziciju. TOP09 bivšeg šefa diplomatije Karela Švarcenberga osvojila je 11,99 odsto glasova i imaće 26 poslanika a Gradjanska demokratska stranka, do ovih izbora vodeća snaga desnice, spala je na 7,72 odsto glasova i 16 poslanika. 
Obje stranke desnice najavile su da ni u kom slučaju neće učestvovati kao eventualni koalicioni partner u vladi, čak ni ako socijaldemokrate ne bi uspjele da je sastave i povukle bi se takodje u opoziciju. 

 

Portal Analitika