Svijet

Češka: Na parlamentarnim izborima vodi ljevica

prag
U
Češkoj je završeno dvodnevno glasanje na parlamentarnim izborima, a prvi preliminarni rezultati pokazuju da prednost zasad ima Socijaldemokratska partija.

Češka: Na parlamentarnim izborima vodi ljevica
Portal AnalitikaIzvor

Vanredni parlamentarni izbori donijeli su očekivanu pobedu Češke socijaldemokratske stranke, ali čak sedam stranaka uspjelo je da uđe u parlament od kojih dvije potpuno nove, što nagovještava nastavak nestabilnosti u zemlji.
Pravo glasa na izborima imalo je više od osam miliona birača. Oni su mogli da biraju između skoro šest hiljada kandidata iz 23 političke stranke i pokreta.
Favorit izbora Socijaldemokrate, prema rezultatima sa 98,5 odsto birališta, vodi sa 20,66 odsto glasova, što je manje nego na ranijim izborima a daleko od manje od očekivane trećine glasova.
Partija češkog biznismena Andreja Babiša ANO osvojila je 18,70 odsto glasova. Na trećem mjestu je nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je, bez obzira na antikomunističku kampanju umjetnika i uglednih javnih ličnosti, dobila 15 odsto glasova.
Češka desnica će tako, posle sedam godina na vlasti, preći u opoziciju pošto je TOP09 bivšeg šefa diplomatije Karela Švarcenberga osvojila 11,73 odsto glasova. Građanska demokratska stranka, koja je sedam godina davala premijere, osvojila je svega 7,64 odsto glasova, prenose agencije.

Portal Analitika