Društvo

DPS: „Vijesti“ zaboravile na profesiju

26dps-crna-gora
P
rema starom oprobanom receptu, „Vijesti“ zloupotrebom osjetljivog medijskog mehanizma „neimenovanog izvora“ pokušavaju da preusmjere pažnju crnogorske javnosti u pravcu koji odgovara političkim ambicijama vlasnika i direktora ovog medija. Svakodnevnim spinovanjem i izmišljanjem informacija „Vijesti“ pokušavaju da izazovu nezapamćen presedan u istoriji politike – da mediji, zajedno sa svojim političkim partnerima, odlučuju i rukovode unutrašnjim procesima jedne političke partije. Niti je to njihov posao, niti će se to dogoditi kada oni požele, kaže se u saopštenju DPS-a.

DPS: „Vijesti“ zaboravile na profesiju
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni zadatak medija, na koji su „Vijesti“ odavno zaboravile, jeste tačno i istinito informisanje javnosti. Kako su odavno zaboravili i na Kodeks novinara Crne Gore i na osnovne postulate profesije kojom se, nažalost po profesiju, bave podsjećamo ih da su činjenice neprikosnovene za sve medije i novinare koji teže profesionalizmu i ozbiljnosti. Bilo da novinari „Vijesti“ i „Dana“ nijesu pročitali izvještaj Evropske komisije u napretku Crne Gore o kome danima pišu ili da namjerno prećutkuju činjenice i stavljaju ih u pogrešan kontekst, porazno je prije svega za njihove medije, a potom i za kompletnu novinarsku profesiju.

DPS je odavno svjesna neprijateljskog odnosa „Vijesti“ prema našoj političkoj partiji i ličnostima koje su na njenom čelu. Ipak, medijski profesionalci ne bi smjeli sebi da dozvole da njihovi lični animoziteti utiču na objetkivno izvještavanje. Naravno, pod uslovom da zaista jeste riječ o profesionalcima, a ne o ljudima neostvarenih političkih ambicija.

Bez obzira na to što će se nakon ovog našeg reagovanja podići novi oblak medijske prašine sa floskulama o „pritisku na nezavisne medije“, u obavezi smo da o izvještavanju „Vijesti“ informišemo Medijski savjet za samoregulaciju. Informisali bismo i Savjet za štampu koji su osnovali vlasnici „Vijesti“, međutim kako ta organizacija ne funkcioniše niti izvještava javnost o svom radu, smatramo da bi takav potez bio suvišan, završavaju svoje saopštenje iz DPS-a.

Portal Analitika