Svijet

Japan: Potres od 7,1 Rihtera, i dalje na snazi upozorenje na cunami

2510japan
Z
emljotres magnitude 7,1 stepen po Rihteru potresao je japansku pokrajinu Fukušima u noći s petka na subotu oko 2.10 sati po lokalnom vremenu, prenosi Index.hr.

Japan: Potres od 7,1 Rihtera, i dalje na snazi upozorenje na cunami
Portal AnalitikaIzvor

Potres se osjetio i u glavnom gradu Tokiju kao i na čitavom sjevernom dijelu Japana. Za sad nema informacija o žrtvama ili nastanku veće materijalne štete. Prvobitno je japanska meteorološka služba izvijestila kako je riječ o potresu magnitude 7,3 stepena dok je Američka geološka služba izvijestila kako je magnituda potresa čak 7,5 stepeni prema Rihteru, ali su brojke kasnije smanjene.

Epicentar potresa bio je u moru blizu japanskog ostrva Honšu. Izvor potresa bilo je na dubini od deset kilometara. Odmah nakon potresa, izdato je upozorenje za mogućnost cunamija. Očekivalo se cunami visok najmanje jedan metar.

- Na snazi je pomorska opasnost. Odmah izađite iz mora i napustite obalno područje - poručila je stanovnicima Fukušime Japanske meteorološka agencija.

Japanska meteorološka agencija upozorenje od manjeg cunamija izdala je za čak pet pokrajina na istočnoj obali Japana. Japanski NHK je izvijestio kako je obalno područje oko sat vremena nakon potresa pogodio manji cunami od tridesetak centimetara visine vodnog talasa.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company) je izvijestio kako u nuklearki Fukušima nisu uočene nove abnormalnosti nakon današnjeg potresa.

Foto: index.hr

Portal Analitika