Društvo

Poarje: Crna Gora primjer regionu u zaštiti prava djeteta

2510poarje
U
spješna praksa Crne Gore u izgradnji sistema zaštite prava djeteta može regionu poslužiti kao pozitivan primjer, kazala je Mari-Pjer Poarje, regionalna direktorka UNICEF-a za Centralnu i Istočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Poarje: Crna Gora primjer regionu u zaštiti prava djeteta
Portal AnalitikaIzvor

Ona se danas susrela sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem. Tom prilikom Marković je naglasio da je pitanje položaja djeteta značajno sa aspekta ukupnog razvoja društva i naglasio da je UNICEF važan partner u reformi vladinih politika, ali i svjedok rezultata koje je Crna Gora za kratko vrijeme na tom planu ostvarila.

Sagovornici su se osvrnuli na značaj zajedničkog projekta „Pravda za djecu”, kojim se stvaraju uslovi za nastavak reforme sistema maloljetničkog pravosuđa i potpunu primjenu novog Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku. Saglasili su se da se kvalitetnom implementacijom Zakona i pomenutog projekta uspostavlja snažna osnova za funkcionisanje posebnog sistema maloljetničkog pravosuđa, kojim se unapređuje položaj i poštovanje prava djece u sukobu sa zakonom, djece žrtava i svjedoka krivičnih djela u postupku pred pravosudnim organima ili drugim organima gdje je potrebno donošenje sudske, upravne ili vansudske odluke.

Potpredsjednik Marković je izrazio nadu da će UNICEF nastaviti da pruža podršku Vladi na stvaranju boljih uslova za ovu, posebno osjetljivu kategoriju lica koja zahtijeva i posebnu zaštitu i poseban tretman.

Portal Analitika