Politika

Bugarska: Crna Gora ostvarila impresivan napredak u približavanju EU

2510Vigenin
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, sastao se s ministrom vanjskih poslova Bugarske Kristijanom Vigenjinom tokom drugog dana njegove posjete toj zemlji.

Bugarska: Crna Gora ostvarila impresivan napredak u približavanju EU
Portal AnalitikaIzvor

Oni su razmijenili mišljenja o dinamici procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Vigenjin je čestitao na impresivnom napretku koji je Crna Gora ostvarila u približavanju EU. Posebno je pozdravio usvajanje akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, uz ocjenu da će iskustvo Crne Gore u pregovaranju s EU, u skladu s novim pristupom, biti dragocjeno za sve ostale države u procesu proširenja. Izrazio je zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima dvije prijateljske države i ponovio da Bugarska snažno podržava Crnu Goru u napredovanju prema članstvu u Uniji.

Ambasador Pejović je prenio zahvalnost za podršku koju Bugarska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kako putem slanja eksperata za konkretne oblasti, tako i kroz organizaciju obuka. Upoznao je ministra Vigenjina s ostvarenim rezultatima, s posebnim osvrtom na reforme u oblasti vladavine prava i sveobuhvatne pripreme za otvaranje 23. i 24. poglavlja. Istakao je snažnu unutrašnju posvećenost i odlučnost u pravcu održavanja dobrog tempa procesa pristupanja.

2510IvanovNa sastanku s generalnim direktorom za evropske poslove u MVP Bugarske, Rusijem Ivanovim razmijenjena su mišljenja o konkretizaciji i intenziviranju saradnje u oblasti evropske integracije, kroz realizaciju Memoranduma o saradnji koji su potpisale dvije Vlade. Tokom sastanaka s direktorom za međunarodno pravnu saradnju i evropske poslove u Ministarstvu pravde Borislavom Petkovim i zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Plamenom Angelovim, razgovarano je o ključnim reformskim zadacima i izazovima u oblastima pravosuđa i unutrašnjih poslova. Sagovornici ambasadora Pejovića su predstavili bugarsko iskustvo u vođenju pregovora u 23. i 24. poglavlju i prenijeli spremnost za podršku Crnoj Gori na ovom planu. U tom pravcu su razmatrane mogućnosti za konkretizaciju ove podrške kroz slanje eksperata i organizaciju obuka u cilju daljeg unapređenja institucionalnih, ljudskih i tehničkih kapaciteta Crne Gore.

U crnogorskoj delegaciji je bila i generalni direktor za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović.

Portal Analitika