Zanimljivosti

Mercedesu prodaja nije problem

2610mercedes
N
eto profit njemačkog proizvođača automobila "Dajmler" porastao je za 53 odsto u trećem kvartalu, zahvaljujući dobroj prodaji modela Mercedes Benca.

Mercedesu prodaja nije problem
Portal AnalitikaIzvor


Neto zarada kompanije porasla je na 1,90 sa 1,24 milijarde eura iz istog perioda lane, dok su prihodi istovremeno uvećani za pet odsto na 30,1 milijardu eura, prenosi agencija AP.



"Dajmler" navodi da za solidne rezultate može da zahvali dobroj prodaji kompaktnih modela. Prodaja manjih automobila A i B klase, kao i modela CLA porasla je za 90 odsto na 97.200 komada u trećem kvartalu, a tražnja A klase bila je tako snažna da je kompanija morala da povjeri dio proizvodnje finskoj kompaniji Valmet automotiv.



Filijala Mercedes, koja matičnoj firmi donosi najveću zaradu, evidentirala je rast prodaje na rekordnih 395.000 automobila u trećem kvartalu, što je ukupnoj zaradi kompanije doprinjelo sa 23 odsto odnosno 1,20 milijardi eura. U Kini je zabilježena snažna tražnja, a Mercedes je u toj zemlji prodao 38 odsto više vozila u odnosu na prethodni kvartal.



"Dajmler" je rekao da njegove fabrike rade gotovo punim kapacitetom i da će, do kraja godine, uvesti dodatne smjene. Izvršni direktor Diter Zeče izjavio je da to pokazuje da su velike investicije koje je "Dajmler" pokrenuo dobro potrošen novac.

foto: emercedesbenz.com

Portal Analitika