Kultura

MARKOVIĆ: Zahvalan sam što je „Filomena Marturano“ pred publikom u mom rodnom gradu

Ispunjen sam osjećanjem zahvalnosti što ovo radim pred publikom u rodnom gradu, kazao je danas reditelj Jagoš Marković govoreći o podgoričkoj premijeri „Filomene Marturano“.

MARKOVIĆ: Zahvalan sam što je „Filomena Marturano“ pred publikom u mom rodnom gradu Foto: Gradsko pozorište
Portal AnalitikaIzvor

U predstavi koja je doživjela izuzetan uspjeh na ovogodišnjim Purgatorijama u Tivtu, gdje je i imala prvo izvođenje 24. juna u ambijentu Atrijuma Ljetnjikovca Buća, Marković je okupio izuzetnu glumačku ekipu i na posaban način dočarao, takoreći, „naš“ Mediteran i njegov mentalitet. Ali, on ne želi da bude izdvojen iz tima koji je stvorio taj izuzetan dramski doživljaj.

- Nisam ja glavni, u pozorištu - stvarno - niko ništa ne može sam – istakao je on.

Iako je u Gradskom pozorištu već radio komad „Lukrecija iliti Ždero“, Marković s posebnim emocijama dočekuje ovu premijeru u Podgorici.

- Sve što sam počeo u životu, počeo sam u prečniku od 500 odavde. Drago mi je što sam u ovakvom društvu u rodnom gradu. Ispunjen sam osjećanjem zahvalnosti što ovo radim pred publikom u rodnom gradu – dodao je čuveni crnogorski reditelj, koji već decenijama režira na scenama širom regiona, ali i Evrope.

I Jelisaveta - Seka Sablić smatra da je poseban osjećaj za umjetnika da radi pred publikom u rodnom gradu.

- To je zaista uzbudljivo. Ono što je Jagoš rekao, u stvari je jedna božanstvena molitva koja može da glasi: „Hvala ti, Bože, što sam stigao do ovog časa“. Sve njegove predstave rađene su baš za publiku i imaju mnogo izvođenja. On je reditelj po mojoj mjeri i jedan od rijetkih od kojih prihvatam „male“ uloge. Tačno je da ne postoje male uloge, ali ja ne volim da igram u predstavama u kojima ne mogu da utičem na ono što se u njoj događa, gdje nemogu da držim sve pod kontrolom, pa i reditelja, u koga uvijek sumnjam. Sumnjam i u Jagoša pomalo, ali on ima talenat da napravi odličnu podjelu u svakoj predstavi – bila je u potpunosti otvorena ova legendarna glumica.

Filomena-Marturano-Seka-Sablji

Sablić je izrazila nadu da će „premijera indukovati još puniju reprizu u subotu uveče“.

Direktorka Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević podsjetila je na nastajanje „Filomene Marturano“, već sada izuzetno uspješne koprodukcije sa Centrom za kulturu Tivat. Ona je kazala kako je predstava „objedinila mediteranske težnje Crne Gore i Tivta“, dok je Milena Radojević, direktorica tivatskog Centra, dodala da je riječ o jednoj od najbitnijih koprodukcija koje su radili.

- Želim da „Filomena Marturano“ i u Podgorici doživi jednaki uspjeh kao u Tivtu, gdje smo je ovog ljeta - umjesto četiri - izveli čak 11 puta. Nadam se da će vrijednost ove predstave vidjeti i podgorička publika.

Ona je takođe rekla da je saradnja sa Gradskim pozorištem veoma dobra, što pokazuje i ova predstava – „koprodukcija koja je nastala na zdravim osnovama“.

Filomena-Marturano

Naslovna uloga povjerena je beogradskoj glumici Aniti Mančić, koja je ljetos maestralno tumačila svoj lik. Prema njenim riječima pamtiće Tivat, u kome je tada prvi put radila, po tome koliko joj je bilo divno „dijelom zbog same predstave, a dijelom zbog toga što su bili dobri uslovi u kojima smo radili“.

- Za dvadeset godina, koliko već radim, ovaj projekat je jedan od boljih. Predsatva je imala festivalski koncept, ali su ujedno zadovoljeni i visoki kulturni standardi. Jedva čekam da se dogodi sjutrašnja premijera, i susret sa podgoričkom publikom. Pretpostavljam da će ovaj naš zajednički rad i ljubav koja je nastala, vidjeti i ovdašnja publika – potcrtala je Mančić.

Prvo izvođenje u Podgorici najavile su i „mlade snage“. Emir Ćatović i Momčilo Otašević su izuzetno zadovoljni što su nalaze u podjeli Markovićevog komada.

- Ovo je predstava koja nas vraća pravim vrijednostima - a to su porodica i ljubav, koje se danas zaboravljaju – kazao je Ćatović, dok je Otašević s posebnim uzbuđenjem govorio o ovoj predstavi.

- Ja sam jedan od najsrećnijih glumaca u Crnoj Gori, jer radim posao koji najviše volim sa Jagošem Markovićem, i na ovoj predstavi.

Marija Bergam je posebno zahvalila na prilici koja joj je pružena, pošto je nakon završenog fakulteta odmah dospjela u ovaj projekat.

U glumačkoj postavi su još Branimir Popović, Vlastimir - Đuza Stojiljković, Božidar Zuber i Andrea Mugoša.

Podgorička premijera „Filomene Marturano“ previđena je za sjutra u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, a dan kasnije će u istom terminu biti izvedena prva repriza.

Filomena-Marturano
Najavi ovog komada sa Večernje scene Gradskog pozorišta, koja će zvanično otvoriti ovogodišnju sezonu, prethodio je – za podgorički teatar – izuzetno bitan događaj. Naime, Crnogorski Telekom će sponzorisati i ovu 2013/14 sezonu.

Tim povodom, direktorica Gradskog pozorišta Podgorica i Varvara Lješković, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Crnogorskog Telekoma, potpisale su novi ugovor kojim nastavljaju svoju saradnju.

- Naš Generalni spoznor četvrtu sezonu zaredom je Crnogorski Telekom, koji prati naš rad, i čiji je podsticaj nama od posebnog značaja. Crnogorski Telekom podržava sve naše predsatve i redovni mjesečni repertoar. Inače, Gradsko pozorište se finansira iz budžeta Glavnog grada i ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 615.000 eura, od čega je za programsku produkciju namijenjeno 125.000 eura. To je zaista malo novca, i zbog toga nam je svaka pomoć dobrodošla – precizirala je Mrvaljević.

- Drago mi je što podržavamo Gradsko pozorište, jer su mnoge generacije rasle i razvijele se uz nju. Zato im želimo uspjeh i u daljem radu – zaključila je Lješković.

Portal Analitika