Svijet

DNK test vratio djevojčicu porodici

dablin
S
edmogodišnja djevojčica vraćena je svojoj romskoj porodici u Dablinu, nakon što su DNK testovi pokazali da su je vlasti neopravdano oduzele roditeljima.

DNK test vratio djevojčicu porodici
Portal AnalitikaIzvor

Porodica je saopštila da je presrećna što je djevojčica ponovo kod kuće, kao i da se trenutno konsultuje sa pravnim timom o eventualnoj tužbi.

Policija i socijalne službe su odveli dijete iz kuće iz romskog naselja Talagt u Dablinu poslije prijave anonimnog komšije da "plavokoso dijete svijetle puti živi u romskoj porodici i da ne liči na roditelje, braću ili sestre".

Anonimna dojava i reakcija socijalnih službi uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je u Grčkoj u takozvanom slučaju "plavog anđela", plavokoso dijete odvedeno iz romske porodice i započeta potraga za njenim biološkim roditeljima.

Kako piše britanski "Independent", devojčica je pretrpela traume zbog događaja, a pravni zastupnik porodice je saopštio da su svi duboko potreseni i da veliki znak pitanja stoji iznad procedura koje su dovela do oduzimanja djeteta. Protestovale su i grupe za zaštitu ljudskih prava. (BBC)

 

 

 

Portal Analitika