Svijet

Poslastica za pse iz Kine usmrtila 600 pasa u SAD

pas
P
oslastice za pse, od kojih su mnoge došle iz Kine, povezane su sa smrću skoro 600 pasa, a 3.000 njih se otrovalo, u Sjedinjenim Američkim Državama od 2007. godine, piše “Skaj njuz”.

Poslastica za pse iz Kine usmrtila 600 pasa u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Vlasnici pasa u SAD upozoreni su da paze koje poslastice daju svojim ljubimcima. Zdravstveni zvaničnici istakli su da su smrtni i slučajevi bolesnih pasa, koji datiraju od 2007, povezani sa hranom u obliku štapića i grickalica od piletine, pačetine, krompira i suvog voća.

Većina ovih proizvoda je iz Kine, a proizvođači hrane za kućne ljubimce nisu obavezni po američkim zakonima da navedu zemlju porijekla svakog sastojka u svojim proizvodima.

Američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Adminsitration - FDA) objavila je upozorenje potrošačima, precizirajući da je umrlo 580, a bolesno 3.600 pasa.

Simptomi trovanja uključuju gubitak apetita, povraćanje, dijareju, smanjenu aktivnost, povećano pijenje vode i učestalo mokrenje, navela je FDA. U nekoliko težih slučajeva došlo je do otkazivanja bubrega i unutrašnjeg krvarenja.

Agencija je preporučila vlasnicima da u slučaju da primijete takve simptome kontaktiraju veterinara i sačuvaju spornu hranu i pakovanje radi testiranja.
Takođe je prijavljeno da se razboljelo najmanje 10 mačaka, međutim još nije poznat uzrok bolesti.

“Skaj njuz” ukazuje da su se životinje razboljele i umrle uprkos tome što su stručnjaci u fabrikama u Kini sproveli više od 1.200 testova.

 

(blic.rs)

Portal Analitika