Politika

Numanović: Napravljeni su veliki pomaci u zaštiti manjina

2310numanovic-Crna Gora je napravila velike pomake u zaštiti prava manjinskih naroda, ali se može poboljšati situacija u toj oblasti, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava, Suad Numanović.
Parlament je danas razmatrao Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u prošloj godini, o kojem će se izjasniti naknadno.

Numanović: Napravljeni su veliki pomaci u zaštiti manjina
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Numanović je naveo da je cilj Izvještaja da pruži politiku zaštite manjina, naglašavajući, kako izvještava Mina, da je u poslednjih nekoliko godina osnovan Fond za zašitu manjinskih prava i manjinski Savjeti, ocjenjujući da je to novi kvalitet isntitucionalne zaštite manjinskih prava.

„Centar za očuvanje i razvoj kultura manjina ostvario je dobru komunikaciju sa predstavnicima manjina“, rekao je Numanović, napominjući da je, nakon poslednjih izbora, od ukupnog broja poslanika u parlamentu 22,2 odsto pripadnika manjina, a u Vladi 16,6 odsto. Ministar jeipak napomenuo da u pojedinim oblastima nijesu postignuti željeni ciljevi i da crnogorsko društvo i institucije moraju dalje raditi na tome.

Numanović je rekao da u zakonodavnom okviru ima pomaka, ali da se i dalje može poboljšati situacija. „Ne može se završiti posao ako ne rade zajedno Ministarstvo, Vlada i Skupština“, dodao je. Prema njegovim riječima, Fond za zaštitu manjinskih prava osnovao je parlament i sve primjedbe na rad tog tijela treba da isprave Ministarstvo, ali i Skupština. On je podsjetio da se proteklih mjeseci konstituišu novi manjinski Savjeti i dodao da Ministarstvo ne ukida manjinske Savjete već samo sprovodi zakonsku proceduru za njihovu registraciju.

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, rekao je da u protekle dvije godine poslanici u plenumu nijesu raspravljali o trošenju novca Fonda za manjine. On je upitao Numanovića kako gledate na tvrdnje jedne parlamentarne partije da će da ugasi Srpski nacionalni savjet. Numanović je odgovorio da su tri ili četitri manjinska Savjeta već formirana u skladu sa pravilima. „Srpski savjet je prošao proceduru nelagalno i nije registrovan. Ministarstvo smatra da nijesu prošlu zakonsku proceduru a na Upravnom sudu je da to dokaže“, zaključio je Numanović i naglasio da nije razgovarao ni sa kim o inicijativi da se ukine bilo koji Savjet.

Portal Analitika