Abiznis

Pitanje DKP-a razmatraće se na Vladi

2110duvanskikombinatok
K
omisija za ekonomska pitanja (KEP) odobrila je da se sjutra na sjednici Vlade razmatra pitanje dodjele akciznih markica Duvanskom kombinatu Podgorica (DKP), saopštio je predsjednik Sindikata fabrike, Zoran Prelević.

Pitanje DKP-a razmatraće se na Vladi
Portal AnalitikaIzvor

On je agenciji Mina-business kazao da su se predstavnici radnika jutros sastali sa menadžmentom i stečajnim upravnikom, Veselinom Raičevićem.

- Menadžment se obavezao da će što se tiče naših zahtjeva, između ostalog, isplata ličnih dohodaka u toku naredne sedmice isplatiti dvije zaostale plate za administraciju i jednu zaostalu platu za proizvodnju, rekao je Prelević.

U toku narednih nekoliko dana će, kako je dodao, biti isplaćena i ostala dugovanja.

- Dobili smo obavještenje da je na Komisiji prošla odluka da se razmatra puštanje akciznih markica za domaći proizvod. Normalno da nam takav dogovor odgovara, naveo je Prelević.

Prema njegovim riječima, proizvodnja nijednog trenutka nije dovedena u pitanje.

- Znači radnici će da rade, stvorili su se preduslovi, došao je repromaterijal i počinjemo proizvodnju sjutra, ali dok Vlada ne da konačnu odluku neće izlaziti gotovi proizvodi, poručio je Prelević.

On je kazao da ne zna koliki dio duga je DKP platila Elektroprivredi (EPCG), koja je u utorak fabrici uključila struju.

EPCG je u ponedjeljak isključila struju DKP-u zbog duga od 70 hiljada eura. Uprava DKP-a pregovarala je sa EPCG o uplati dijela duga, a traženo je da plate 30 hiljada eura.

Menadžment i stečajna uprava Duvanskog kombinata dobili su obećanje iz Vlade da će im na sjednici odobriti povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) od oko pola miliona eura kroz dodjelu novih akciznih markica neophodnih za proizvodnju domaćih cigareta lovćen i point.

Taj aranžman, kako vjeruju u DKP-u, omogućiće preduzeću da do 1. decembra izmiri većinu obaveza radnicima, produže ugovore sa stranim partnerima, a zaostale obaveze svedu na minimum.

U međuvremenu, vrijednost blokiranih proizvoda je 50 hiljada eura, s obzirom na to da radnici od petka blokiraju izvoz gotovih proizvoda iz fabrike.

Protest radnika DKP-a počeo je u petak kada su radnici blokirali izvoz cigareta iz fabrike tražeći da im se isplate tri plate koje im se duguju, isplatu jubilarnih nagrada, povezivanje staža, kao i da Vlada odluči šta namjerava sa Duvanskim. Na blokadu su se odlučili pošto Vlada ni na posljednjoj sjednici nije razmatrala odobravanje akciznih markica Duvanskom, od čega zavisi nastavak proizvodnje za domaće tržište.

Izvor: MINA

Portal Analitika