Svijet

Suspendovan njemački biskup optužen za rastrošnost

2310-biskup
P
apa Franjo privremeno je suspendovao biskupa njemačkog grada Limburga zbog skandala oko luksuznog renoviranje njegove rezidencije koje je procijenjeno na 31 milion eura.

Suspendovan njemački biskup optužen za rastrošnost
Portal AnalitikaIzvor

Vatikan je saopštio danas da će biskup Franc-Peter Tebarc-van Elst dobiti dozvolu da odsustvuje iz svoje biskupije dok traje istraga njemačke crkve.

Vatikan nije naveo da li će biskup Tebarc-van Elst trajno napustiti biskupiju Limburga. Samo se navodi da će novoimenovani biskup Volfgang Reš upravljati biskupijom dok je on odsutan.

U saopštenju se navodi da je situacija u biskupiji postala takva da Tebarc-van Elst više nije mogao da obavlja svoju dužnost. Ova odluka Vatikana objavljena je poslije sastanka njemačkog biskupa sa papom u ponedjeljak.

Biskup je branio troškove za renoviranje, rekavši da je u to uključeno deset različitih projekata i da je bilo dodatnih troškova zbog toga što je zgrada pod zaštitom države.

Biskup Tebarc-van Elst postao je poznat u Njemačkoj kao "luksuzni biskup Limburga" ili "fensi biskup" kada je objavljeno da je na renoviranje svoje rezidencije umjesto prethodno procijenjenih 13,5 miliona eura utrošio 31 milion eura.

Zvaničnici te biskupije naveli su da je samo za kupatilo u rezidenciji plaćeno 15.000 eura, a za uređenje bašte 783.000 eura, prenio je Dojče vele.

Kada je počeo projekat renoviranja 2010, troškovi su procijenjeni na 5,5 miliona eura, a biskup je kasnije objasnio da je iznos veći jer su izvođeni dodatni radovi, kao i da je bilo dodatnih administrativnih troškova jer je ta zgrada pod zaštitom države.

Tekst: blic.rs; foto: pressonline.rs

Portal Analitika