Zanimljivosti

Hrana koja oslobađa od stresa

2310-borovnice
I
straživanja su pokazala da se nivo stresa u našim životima povećao u odnosu na prethodne godine. Između posla koji obavljate u kancelariji, za porodicu ili vas same, da li se nekada zaustavite i zapitate kakav stil života vodite? Neredovan raspored spavanja, ishrane i svih drugih stvari koje uradite u toku nedjelje dovodi do povećanja nivoa stresa. Njega se možete riješiti i jedući sljedeće namirnice, koje će vam pomoći da se opustite.

Hrana koja oslobađa od stresa
Portal AnalitikaIzvor

Čokolada: Ne postoji ništa tako ukusno, a umirujuće, kao čokolada. Sama pomisao na čokoladu, omiljenu knjigu i udoban kutak u kući dovoljna je da vam smanji nivo stresa. Nedavno istraživanje je dokazalo da svakodnevno konzumiranje crne čokolade u periodu od dvije nedjelje smanjuje hormone stresa. Čokolada podstiče oslobađanje serotonina koji je prirodni antidepresiv.

Kačkavalj: Kačkavalj je jedna od namirnica koja može da se kombinuje sa bilo kojim jelom kako bi ga učinila bogatijim i naravno ukusnijim. Iako je poznat po tome što sadrži masti, takođe je veoma dobar za oslobađanje stresa.

Borovnice: Iako male, borovnice su savršena kombinacija vitamina C i antioksidansa koji pomažu u balansiranju stresa. Antioksidansi u borovnicama takođe štite ćelije od raka i srčanih oboljenja. Možete ih jesti u bilo kom obliku, kao kompot, sok ili svježe.

Badem: Bademi su bogati vitaminom B2, vitaminom E, cinkom i magnezijumom. Oni sadrže serotonin koji pomaže u balansiranju raspoloženja i stresa. Cink se pokazao kao dobar u borbi protiv negativnih efekata stresa, a vitamin E je antioksidans koji poboljšava imunitet. Bademi snižavaju krvni pritisak i na taj način stres drže pod kontrolom.

Riba: Omega-3 masne kisjeline u ribi pomažu da se adrenalin i nivo stresa drže pod kontrolom. Losos i tuna mogu da spriječe porast hormona stresa, a takođe štite i od srčanih bolesti, promjene raspoloženja i depresije. Suši je takođe dobar za oslobađanje od stresa.

Postoji još dosta namirnica za smanjivanje stresa kao što su banana, spanać, pomorandže, čaj, mlijeko - lista je predugačka. Međutim, pored konzumiranja ovih namirnica, veoma je važno da vodite aktivan život i redovno vježbate. Meditacija i joga su takođe poznati u oslobađanju od stresa.

Izvor: b92.net

Portal Analitika