Politika

Lukovac: Treba vremena da "Šestorka" zaživi na Balkanu

1109lukovacPOCETNA
N
akon sto su ministri inostranih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - dali načelnu saglasnost da sa Crnom Gorom formiraju Zapadnobalkansku šestorku, koopredsjednik Igmanske inicijative Branko Lukovac za Antenu M kaže da ipak treba vremena da ta inicijativa kod nas zaživi:

Lukovac: Treba vremena da "Šestorka" zaživi na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

«Ona može da teče vrlo brzo, ja bih rekao da u prvih godinu dana mogu i prve inicijative da teku. Saradnja u vezi sa suzbijanjem organizovanog kriminala i korupcije što je na bilateralnoj osnovi već regulisano sa većim brojem zemalja. Hoće li se uspostaviti neki regionalni mehanizam to je drugo pitanje ali je činjenica da se regionalno sastaju na inicijativu Evropske unije.»

Lukovac objašnjava i što bi inicijativu moglo da koči:

«Pitanje saobraćajne povezanosti je naravno puno složenije jer su potrebna značajna ulaganja. I u nedavnoj posjeti Beogradu sam Josipović je komentarisao kako su potrebna značajna ulaganja jer se prije ratova od Zagreba do Beograda putovalo za nekih pet sati a sada je neophodno bar 7,8 sati. Tu su potrebna značajna ulaganja i invsticije u obnovi infrastrukture, saobraćajnih sredstava i tako dalje.»

Podsjećamo, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore iniciralo je formiranje Zapadnobalkanske šestorke. Takav plan crnogorske Vlade pohvaljen je u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Portal Analitika