Abiznis

Osnovan odbor povjerilaca za Kovačnicu

2310kapok
N
a prvom sastanku povjerilaca Kovačnice, prerađivačke fabrike podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju, formiran je Odbor povjerilaca od tri člana, dok je ispitno ročište zakazano za 12. novembar.

Osnovan odbor povjerilaca za Kovačnicu
Portal AnalitikaIzvor

Odbor su formirala tri prisutna povjerioca sa najvećim potraživanjima, odnosno KAP, Poreska uprava (PU) i sindikalna organizacija.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil objasnio je da sindikalna organizacija nema status pravnog lica, ali da može da uđe u odbor pošto predstavnik organizacije Novo Jovović ima i lično potraživanje.

Cicmil je prethodno obavijestio prisutne da, shodno Zakonu o stečaju, povjerioci formiraju Odbor povjerilaca od tri do pet članova sa najvećim neobezbjeđenim ili obezbijeđenim potraživanjem.

U prispjelim prijavama povjerioci sa najvećim neobezbjeđenim potraživanjima su KAP sa 4,8 miliona eura, Dragomir Milačić 61,9 hiljada  i Vasiljka Kalezić sa 39 hiljada. Sindikalna organizacija potražuje 37,4 hiljade, Ranka Rajević 35,3 hiljade, Branislav Tomić 33,3 hiljade, Novo Jovović 29,3 hiljada i Poreska uprava 26,3 hiljade eura. Na predlog Novovića, za predsjednika Odbora izabrana je predstavnica PU Ana Medojević.

Ona je kazala da je prijava potraživanja PU preliminarna, a u toku je kontrola koju rade poreski inspektori i to će potraživanje do ispitnog ročišta biti znatno veće.

Cicmil je rekao da je Sindikat već osporio potraživanja KAP-a, ali da to mora učiniti i na ispitnom ročištu, jer svako ima pravo da svakome ospori potraživanje.

U prvi isplatni red spada 18 radnika, koji potražuju oko 312 hiljada eura, drugi PU, dok su u trećem, između ostalih, KAP, Lovćen osiguranje i sindikalna organizacija.

Stečajna uprava KAP-a podnijela je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u Kovačnici 20. avgusta, zbog duga od 4,74 miliona eura.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula zbog duga od 386 miliona eura.

(Mina biznis)

 

Portal Analitika