Društvo

Komunalni policajci će biti ovlašćeni da primjenjuju silu

3008podgorica
P
oslanici u Skupštini Crne Gore glasaće danas o prijedlogu Zakona o komunalnoj policiji kojim se daju dodatna ovlašćenja komunalnim policajcima, između ostalog upotreba fizičke sile i pravo da zadržavaju osobe koje krše komunalne propise.

Komunalni policajci će biti ovlašćeni da primjenjuju silu
Portal AnalitikaIzvor

- Imate priču o upotrebi palica gdje se kaže da se ona ne može upotrijebiti u predjelu vrata, glave kičmenog stuba, grudnog koša, genitalija, to je otprilike čitavo tijelo osim noge. Pa će taj neko ko je završio srednju školu, bilo koju, biti toliko hirurški precizan da nanišani noge licu koje narušava komunalni red. Igramo se sa stvarima koje će proizvesti štetu i po one koji treba da vrše ta ovlašćenja a i po one nad kojima treba da se vrše - ocijenila je poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica - pišu Vijesti.

Prema njenim riječima neophodno je preciznije definisati kada Komunalna policija može primjenjivati video-nadzor jer norma, u kojoj piše da se radi sprečavanju narušavanja komunalnog reda određeni objekat može obezbijediti videonadzorom, može biti vrlo upitna.

Prema riječima Ljerke Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative HGI, neće biti sreće ni koristi" od Komunalne policije dok bude zavisna od lokalne samouprave, jer će je ona kontrolisati. Tvrdi da su samostalnost i odgovornost najhitniji da bi funkcionisala ta služba.

Iako su pojedini poslanici opozicionih partija pozvali predlagače da povuku ovaj prijedlog, to se ipak neće desiti.

Poslanici iz redova Demokratske partije socijalista DPS i Socijaldemokratske partije SDP najavili su da će podržati ovaj zakon.

Portal Analitika