Abiznis

Žiranti na mukama zbog blokade penzija i plata

18Halil_kalac
B
ankarskom ombudsmanu se zaključno sa septembrom ove godine obratilo ukupno 320 klijenata, žiranata i građana, odnosno klijenata, što je 20 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, piše Pobjeda.

Žiranti na mukama zbog blokade penzija i plata
Portal AnalitikaIzvor

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač Pobjedi je kazao da je za devet mjeseci ove godine podnijeto 50 zahtjeva za zaštitu finansijskih prava klijenata i žiranata. Okončan je, dodaje on, 41 postupak, a devet je u toku.

- Od ukupnog broja, 28 prigovora su podnijeli klijenti, a 22 žiranti. Na banke se odnosilo 44 prigovora, a 6 na mikrofinansijske institucije - kazao je Kalač.

Prema njegovim riječima većina se odnosi na period kreditne ekspanzije u vremenu 2006. do 2009. godine.

Kalač kaže da se žiranti najviše žale zbog blokade njihovih plata i penzija.

- Od 22 pokrenuta postupka, žiranti su, u najvećem broju postupaka (18), prigovorili zbog blokade zarada ili penzija. U pet postupaka oni su prigovorili odobravanju kredita na osnovu krivičnih radnji, prevare i falsifikovanja, zloupotrebe isprava. Na iznos duga po kreditu kamati prigovoreno je u pet postupaka, dok su dva pokrenuta zbog evidencije u Kreditnom registru CBCG i neodobravanje novog kredita - istakao je bankarski ombudsman.

On je pojasnio da je od ukupnog broja postupaka 46 pokrenuto po zahtjevima građana, dva postupka po zahtjevu društava ograničene odgovornosti i po jedan po zahtjevu AD i preduzetnika.

Građani, odnosno klijenti i žiranti žale se na kredite, račune, depozite i kartice.

Klijenti se žale da banke i mikrofinansijske institucije MFI ne žele da razumiju njihov ekonomski položaj u koji su se našli zbog ekonomske krize, jer se njihov kreditni bonitet pogoršao u odnosu na period ugovaranja i podizanja kredita, neprihvatanje od strane banaka i MFI reprogramiranje kredita, visoki iznosi mjesečnih rata, zbog povećanja kamatnih stopa, na kredite u otplati, jednostran raskid ugovora i pokretanje postupka od strane banaka i MFI, za naplatu potraživanja iz fiducija i hipoteka i strah od posljedica toga.

- Žale se i na blokadu računa u iznosu većem od 50 odsto mjesečnih primanja, visok obračun valutnih razlika i kamate kod kredita sa valutnom klauzulom (stambeni krediti u švajcarskim francima), naplatu visokih troškova za održavanje tekućeg računa i platnih kartica, visokih kamata na minusna stanja tekućih računa, na rivolving kredite, visoke provizije na bankomatima kao i na skidanje sredstava od strane nepoznatih lica sa računa bankovne kartice - objasnio je Kalač.

Žiranti se, međutim, žale i na to što su banke i MFI u periodu ekspanzije odobravale kredite nepodobnim klijentima. I kompanije, odnosno pravna lica bankarskom ombudsmanu se žale na kredite iz perioda ekspanzije, čija je realizacija u toku.

 

Portal Analitika