Politika

Kabinet predsjednika: Konkurs raspisan na osnovu Zakona o Ustavnom sudu CG

2210pobjeda
P
ovodom saopštenja sudije Ustavnog suda Miodraga Latkovića da je Predsjednik Crne Gore prekršio Ustav raspisujući javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda, Generalni sekretarijat Predsjednika Crne Gore saopštio je da predsjednik raspisao konkurs na osnovu Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, te da nije dužan da ulazi u ocjenu ustavnosti, kao i da je ona u nadležnosti Ustavnog suda.

Kabinet predsjednika: Konkurs raspisan na osnovu Zakona o Ustavnom sudu CG
Portal AnalitikaIzvor

- Predsjednik Crne Gore je dužan da primjenjuje zakone ne ulazeći u ocjenu da li su oni ustavni ili ne. Ocjena ustavnosti je u nadležnosti Ustavnog suda i u postupku propisanim za to jedino taj sud može utvrđivati da li je zakon ustavan ili ne, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Iz Kabineta kažu da je u konkretnom slučaju predsjednik raspisao javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda Crne Gore na temelju Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore ( „Sl. list Crne Gore 64/08 i 46/13“ ).

- U čl. 6 tog zakona se izričito je propisano da Predsjednik Crne Gore raspisuje javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda uz objašnjenje rokova i procedure. Zakon je stupio na snagu 10. oktobra 2013. godine i Predsjednik Crne Gore je, u zakonom popisanom roku, raspisao javni poziv. Da je postupio suprotno povrijedio bi izričitu zakonsku odredbu koju, ponavljamo, ne može da cijeni u njenoj ustavnosti. U uvjerenju da je sudiji Ustavnog suda Miodragu Latkoviću poznata obaveza Predsjednika države da poštuje važeći zakon, bez mogućnosti provjere njegove ustavnosti, predsjednik cijeni da je i ukupnoj javnosti ta situacija jasna, zaključuje se u reagovanju.

foto: pobjeda.me

Portal Analitika