Društvo

Udruženje mladih sa hendikepom slavi 12. rođendan

2210umhcglogook
U
druženje mladih sa hendikepom Crne Gore danas obilježava 12 godina postojanja i rada, saopšteno je Portalu Analitika iz te asocijacije.

Udruženje mladih sa hendikepom slavi 12. rođendan
Portal AnalitikaIzvor

UMHCG je od oktobra 2012. godine uspostavilo intezivniju saradnju sa Ministrarstvom održivog razvoja i turizma i Inženjerskom komorom Crne Gore. Rezultat te saradnje je i to da Izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić piše tekstove za časopis „Pogled“ kojeg izdaje Inženjerska komora, sa ciljem da ukaže na problem nepristupačnosti u svim oblastima života osoba s invaliditetom.  U okviru projekta „Podrška i inkluzija studenata s invaliditetom u institucijama visokog obrazovanja u Crnoj Gori“ smo nastavili da realizujemo aktivnosti u saradnji sa partnerima, prije svega crnogorskim univerzitetima u cilju stvaranja jednakih uslova za studente s invaliditetom tokom procesa obrazovanja. Da bi doprinijeli tim aktivnostima uspostavili smo i Studentsku savjetodavnu kancelariju, koja je smještena u prostorijama UMHCG- navedeno je u saopštenju.

U sklopu ovog projekta rektori tri crnogorska univerziteta – Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica, potpisali su povelju koja se odnosi na podršku i inkluziju studenata s invaliditetom u visokoškolske institucije u Crnoj Gori.

-I prošle i ove godine su svi studenti s invaliditetom koji studiraju na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu Mediteran, a koji su nam se obratili, na našu inicijativu oslobođeni od školarine.  U martu mjesecu smo završili sa aktivnostima partnerskog projekta „Unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Crnoj Gori“. Nastavili smo i sa redovnim aktivnostima Studentskog servisa, psihološkog savjetovališta i Programa za pse vodiče/pomagače.  Trenutno u Zagrebu boravi potencijalni kandidat psa pomagača Milenko Vojičić radi tzv. „prenosa psa na korisnika“. Takođe smo završili implemntaciju projekta „Monitoring ljudskih prava osoba s invaliditetom“, čiji je cilj pisanje izvještaja o stanju ljudskih prava osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, a koji će poslužiti kao izvještaj „iz sjenke“ koji će biti upućen i UN Komitetu o pravima osoba s invaliditetom. Izvještaj je sačinjen od individualnih iskustava osoba s invaliditetom, praćenja zakona i politika koje se tiču osoba s invaliditetom, odnosno njihove usklađenosti sa Konvencijom UN o pravima OSI, i na kraju društvene odnosno medijske slike o invaliditetu. Prezentacija ovog izvještaja uskoro će biti u Podgorici. Pisanjem izvještaja u dijelu koji se tiče ljudskih prava osoba s invaliditetom smo učestvovali i doprinijeli i radu Koalicije NVO za praćenje toka pregovora sa EU – pregovaračko poglavlje 23, čiji smo član.  Trenutno realizujemo i promovišemo portal Disabilityinfo.me, a u planu su nam brojne aktivnosti i čvršća saradnja sa crnogorskim medijima- precizirano je u saopštenju.

U proteklom periodu UMHCG je takođe pokrenulo brojne inicijative i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, sprovelo zajedničke aktivnosti sa drugim NVO-ima i  privrednim i javnim sektorom, iniciralo izmjene zakona, učestvovalo u pripremi pojedinih propisa, pristupilo Ana Lindt Fondaciji, uspostavilo saradnju sa političkim partijama i Skupštinskim odborima itd.

-UMHCG izdaje saopštenje za javnost sa namjerom da podsjeti na aktivnosti koje smo realizovali u protekloj godini. UMHCG neće na druge načine obilježavati godišnjicu usljed nedostatka finansijske podrške i cilja da sredstva preusmjerava na aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom, a usljed nedostatka dovoljnih i adekvatnih inicijativa i aktivnosti Vlade, države i društva u cjelini- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika