Društvo

Odnosi između Crne Gore i Albanije na zavidnom nivou

9ivan
M
inistar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sastao se u Skadru sa albaniskim kolegom Edmondom Hadžinastom, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Odnosi između Crne Gore i Albanije na zavidnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Odnosi između Crne Gore i Albanije su na zavidnom nivou, i nema spornih pitanja već se ide ka zajedničkom cilju, daljem unapređenju saradnje.

Razvoj infrastrukture je od krucijalnog značaja za čitav region, a saradnja naših država u tom smislu predstavlja pozitivan primjer. Potvrda za to je jedinstveni primjer na Balkanu, zajednički granični prelaz Sukobin-Murićani.

“Već i dosadašnjim aktivnostima dvije države su pokazale da granica ne mora da bude linija koja razdvaja, nego da granica može da bude linija koja spaja dvije države” - kazao je ministar Brajović.

Na susretu je bilo riječi o više projekata iz oblasti saobraćaja (put Plav-Podgorica preko teritorije Albanije, mogućnost uspostavljanja brodske linije Virpazar-Skadar, kao i da se rijeka Bojana učini plovnom, potencijalna zajednička aplikacija prema EU fondovima vezano za projekta Jadransko-jonskog autoputa), koji će značajno unaprijediti ne samo saradnju između Crne Gore i Albanije već i dati veliki doprinos razvoju turističkih i privrednih potencijala čitavog regiona.

Ministri Brajović i Hadžinasto vide mogućnost za to i kroz zajedničko apliciranje za podršku razvoja infrastrukturnih projekta kod fondova Evropske Unije.

 

Portal Analitika