Kultura

O jubileju Vagnera na simpozijumu Škole "Princeza Ksenija"

2210vagner
B
aletska škola „Princeza Ksenija“ obilježiće jubilej čuvenog njemačkog kompozitora Riharda Vagnera manifestacijom „Vagner u Crnoj Gori - 200 godina od rođenja“ koja će u četvrtak biti održana na Cetinju i u Podgorici.

O jubileju Vagnera na simpozijumu Škole "Princeza Ksenija"
Portal AnalitikaIzvor

Simpozijum, na kome će Vagner biti centralna tema, biće održan u Svečanoj sali Ministarstva kulture na Cetinju, sa početkom u 12 časova. Skup će pozdraviti ambasador Njemačke Pijus Fišer. Prva će izlagati Dragana Jeremić – Molnar, i to na temu „Vagnerov pokušaj resakralizovanja svečanosti“, a zatim će sa Aleksandrom Molnarom predstaviti rad „Vagnerov epohalni neuspjeh u obnovi Dionizijske tetralogije“. Treća će izlagati Vanja Pantović, inače direktorica „Princeze Ksenije“, na temu „Rihard Vagner u leksici 21. vijeka“. Predrag Popović govoriće o Vagnerovoj eshatologiji, a Milena Medić na temu „Vagnerova Izolda: hromatski ekscesi dioniskog menadizma“. „Između vagnerijanstva i (prikrivenog) anti-vagnerijanstva: Slučaj Niče – Vagner“ naziv je rada koji će predstaviti Ana Petrov, a skup će zatvoriti poznata teoretičarka Sonja Marinković temom „Vagner i slovenska opera“.

Drugi dio manifestacije biće održan na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, gdje će od 18 časova biti održan „Čas regeneracije“, na kome će biti iznijeti zaključci Simpozijuma kroz multimedijalnu prezentaciju.

Baletska škola „Princeza Ksenija“ organizuje ovaj simpozijum uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, OTP - CKB banke, Univerziteta Donja Gorica i Njemačke ambasade.

Portal Analitika