Svijet

Ovo je par grčkih Roma koji je kupio plavu djevojčicu za hiljadu eura

par
G
rčki Romi Hristos Salis(39) i Elefterija Dimopolu(40) optuženi su za otmicu plavokose djevojčice Marije, za čijim identitetom se sada intenzivno traga u cijelom svijetu. U nastojanju da sa sebe skine krivicu, Dimopulu optužuje suprugu što ju je uzela i tvrdi da je to dijete u kući bilo kao “tempirana bomba” koju on nikada nije žilio.

Ovo je par grčkih Roma koji je kupio plavu djevojčicu za hiljadu eura
Portal AnalitikaIzvor

Salis i Dimopoluova, koji su se nekoliko godina predstavljali kao Marijini “roditelji” optuženi su i za falsifikovanje dokumenta. Djevojčicu su najvjerovatnije uzeli da bi je slali u prošnju i na taj način zarađivali novac, a što se njenog porijekla tiče, još uvijek se gomilaju nedokazane pretpostavke.

Komšije optuženog para tvrde da su njih dvoje djevojčicu kupili za samo oko 1.000 eura, a u štampi se pojavila čak i pretpostavka da je dijete, koje grčka štampa naziva “plavim anđelom” oteto iz Kanzas Sitija, propraćena fotografijom djevojčice koja prilično liči na malu Mariju.

Dimopulova i Salis, koji su zasebno saslušani u policiji grada Larise u centralnoj Grčkoj tvrde, međutim, da dijete nisu oteli, i traže da budu pušteni uz kauciju kako bi mogli da pronađu ženu iz Bugarske koja je prema njihovim riječima djevojčicu napustila još kao bebu.

Njih dvoje su priznali sitnije optužbe, za falsifikovanje dokumenta i ilegalno usvajanje, a pošto je u međuvremenu među njima izgleda "pukla tikva", angažovali su zasebne advokate.

Saslušanje je održano iza zatvorenih vrata, koja su obezbjeđivali naoružani stražari, ali izvori iz policijskih krugova su medije ipak obavijestili da Salis krivicu svaljuje na suprugu. Prema njegovim riječima, žena ga je 2009, dok je bio na putu, pozvala telefonom i saopštila mu da je kod njih bugarski par koji ne želi svoje dijete.

On joj je, navodno odgovorio da ga ni on ne želi i da “neće bombu u svojoj kući”, a njegov advokat tvrdi da bi u slučaju da budu oslobođeni uz kauciju supružnici mogli da pronađu ljude od kojih su dijete dobili, kao i da je usvajanje, mada nije obavljeno na legalan način, bilo učinjeno s pristankom majke, ta da je bračni par dijete podizao kao da je njihovo i pružao mu sve što je bio u mogućnosti, o čemu svjedoče i fotografije djevojčicine sobe, odjeće i igračaka iz njihove kuće.

Policija je otkrila da je optužena Dimopoluova imala dvije različite ličn

lične karte i druge papire koji pokazuju da je par imao 14 djece, ali je šestoro registrovano da su rođeni u periodu manjem od 10 mjeseci.

Protesti romske zajednice u Grčkoj

Romska zajednica u Grčkoj protestovala je zbog odnosa javnosti prema optuženom paru.

- Rome optužuju za sve - da krademo, da otimamo djecu. Zar se te stvari dešavaju samo u našem narodu? To je za nas ogromna uvreda - kaže vođa tamošnje Romske zajednice Haralambos Dimitriu.
Dimitriu je, međutim, takođe nagovijestio i da je za djevojčicu plaćeno, odnosno da je bugarski par koji je 2009. došao u romski tabor prodavao djecu, da su navodno na prodaju nudili još petoro mališana, i da je i njemu ponuđeno da kupi dijete za oko 1.000 eura, ali da je odbio.

Svi romski predstavnici izričito odbacuju optužbe da je u pitanju otmica, i tvrde da je dijete vjerovatno “kupljeno” za neku manju sumu.

Mala Marija se u međuvremenu dobro osjeća i lijepo je raspoložena, a humanitarna organizacije “Djetetov osmijeh” iz Atine, u kojoj je smještena, a dobila je više od 8.000 poziva vezanih za njen identitet. Smatralo se da šest od njih “obećavaju”, ali u međuvremenu su, nažalost, morali da budu odbačeni kao neosnovani.

Portal Analitika