Društvo

STAV: Da li je MCP očekivala više od huligana?

2210hram
M
itropolija crnogorsko–primorska Srpske pravoslavne crkve juče je saopštila da “pojedini mediji vode kamapanju protiv crkve” te da se - u cilju etiketiranja Mitropolije kao duhovnog inspiratora za jučerašnje nerede - koristi “sitni incident” koji se desio ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. MCP čak ističe da su protivnici nedeljne Parade ponosa u portu Hrama bili „utjerani” od strane policije, a onda su, bježeći pred policijom, čak i ušli u sam Hram.

STAV: Da li je MCP očekivala više  od huligana?
Portal AnalitikaIzvor

To liči na onu poznatu matricu: vjeruješ li meni ili sopstvenim očima? Jer, na snimku koji je prvo objavljen na Jutjubu, a kasnije na Portalu Analitika i drugim crnogorskim portalima, jasno se uočava da je grupa demonstranata svojevoljno, bez prisile policije, došla pred Hram i da su se, tek nakon pojavljivanja policijaca, „razoružali” i sklonili u odaje Hrama. Drugim riječima: ne bi ni mogli biti „utjerani” u Hram da se prije tog nijesu okupili ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja!

Zato je opravdano pitanje: zašto se grupa „mladih zaštitinika morala i obraza” nije spontano okupila ispred sjedišta nekog radikalnog udruženja, partije ili druge organizacije koja dijeli njihove vrednosne stavove, nego su za zborno mjesto odredili portu Hrama?

Odgovor je svakome jasan - žestoki momci su baš u SPC vidjeli svog „pastira” i „duhovnog vođu”, nadahnuti izjavama mitropolita Amfilohija o „paradi bestiđa”, o „truloj grani na drvetu koju treba odsjeći”... Sada se Mitropolija uzaludno pravda i „posipa pepelom”. Realnost je drugačija: MCP u stilu fariseja iz Novog zavjeta pokušava da se na licemjeran način ogradi od nasilja i huligana iako je nihov „vrhovni pastir” pred Paradu ponosa otvoreno podgrijavao atmosferu linča prema LGBT populaciji, a SPC nije bilo ni u primisli da osudi nedjeljno nasilje.

A da li su ih popovi SPC samoinicijativno pozvali da se sklone od organa reda ili je masa odjednom osjetila potrebu da se pridruži liturgiji i pričesti vjernika koju je u tom času obavljao mitropolit Amfilohije - takođe je manje bitno.

MCP je sakrivanje huligana koji su namjeravali da napadnu Povorku ponosa u Hram okarakterisala kao „sitni incident”. Da li to znači da su iz MCP očekivali nešto više, možda bolje osmišljenu razradu onoga što je trebalo da uslijedi nakon predigre „zaštite morala” koja se odvijala u nedelju ujutro  ispred Hrama?

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika