Kultura

Počinje 18. Internacionalni TV festival u Baru

2210ITFBar
O
liver Mlakar
, jedno od najpoznatijih TV lica prostora bivše Jugoslavije, večeras će zvanično otvoriti 18. Internacionalni TV festival u Baru.

Počinje 18. Internacionalni TV festival u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Za učešće na ovogodišnjem festivalu bilo je prijavljeno 345 programa. Selekciona komisija odabrala je 78 programa iz 86 televizija i produkcijskih kuća iz 45 zemalja svijeta. Takmičenje se i ove godine održava u pet kategorija: dokumentarni program, igrani dramski program, dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma, dječiji program i kratke TV forme. Selektori su bili Irena Škorić (Hrvatska) za igrani dramski program, dr Maja Vukadinović (Srbija) za dječiji program i kratke TV forme, i Aleksandar Bečanović za dokumentarni odnosno istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma.

U subotu, 26. oktobra, biće ozvaničeno i dodijeljeno 19 nagrada, kao i počasna nagrada „Dragan Radulović“ za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa. O nagradama odlučuje petočlani međunarodni žiri koji čine Iveta Pospisilova (Slovačka), Koen Suidgest (Holandija), Vladimir Perović (Crna Gora), Đorđe Milosavljević (Srbija) i Kristina Ljevak (BiH).

2210perovic

Osamnaesti ITV jutros je počeo upravo prikazivanjem emisija koje se kandidati za laureata u dokumentarnoj kategoriji. Od 9 do 19 časova biće ukupno prikazano 12 emisija, od kojih su dvije crnogorske produkcije: TVCG predstaviće se dokumentarcem „Maganik 11.09“, a Andrija Lekić svojim ostvarenjem „Japan 9,0“. Ostale emisije radile su TV i produkcijske kuće iz Francuske, Hrvatske, Izraela, Italije, Mađarske, Irana, Njemačke, Belgije i Kolumbije, i Velike Britanije i Indije. Istovremeno, zvanična selekcija dokumentarnog programa ITF-a prikazuje se na posebnom kanalu servisa Extra TV Crnogorskog Telekoma.

Otvorena je i izložba festivalskih plakata – jedinstveno podsjećanje na razvoj ITF-a u 18 godina postojanja, a obuhvata oficijelne postere koje je u prethodnih deset godina osmislio akademski slikar Roman Đuranović.

Za sjutra je najavljen nastavak projekcija iz zvanične selekcije dokumentarnog programa, i to emisije u produkciji kuća iz Češke, Rumunije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, zatim koprodukciji Indije, Japana, Italije, Danske i Norveške, i Meksika, Pera, Argentine i Kube. Od 14 do 17 sati na programu su specijalne projekcije iz segmenta ekologija i turizam, koje će se odvijati u Dvorcu Kralja Nikole. Riječ je o četiri programa iz Češke, Njemačke, Mađarske i Irske i Bugarske.

Debate i master klasovi biće sjutra održani u amfiteatru Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Univerziteta Mediteran u Baru. Naš proslavljeni dokumentarista Vladimir Perović održaće predavanje „Dramaturgija u dokumentarnom filmu“ od 14 časova. Uslijediće još jedno predavanje – „Eros u medijima“ koje će od 16 časova držati Irena Škorić. Na kraju, dr Maja Vukadinović vodiće debatu „Zvijezde kao uzori publike“ u kojoj će, pored ostalih, učestvovati komunikolog Radoje Cerović, zatim Vuk Vuković Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Kristina Ljevak iz Federalne televizije BiH.

2210mlakarDrugi festivalski dan zatvoriće poseban program – Druženje sa Oliverom Mlakarom, koje će od 20 časova, biti priređeno u Dvorcu na Topolici.

Podsjećamo, direktorica ITF-a u Baru je Ljiljana Đinđinović, a kreativna direktorica rediteljka Marija Perović.

Internacionalni televizijski festival realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar.

Portal Analitika