Politika

DAMJANOVIĆ: Očekujem konsenzus za rezoluciju o EU intgeracijama Crne Gore

3damjanovic
Č
lan Radne grupe za izradu Predloga rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, Aleksandar Damjanović kazao je u razgovoru za Portal Analitika da očekuje puni konsenzus u parlamentu kada je u pitanju donošenje tog dokumenta.

DAMJANOVIĆ: Očekujem konsenzus za rezoluciju o EU intgeracijama Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Damjanović je dodao da se rezolucijom definiše odnos parlamenta i Vlade u ovoj fazi evropskih integracija.

- Podsjetiću da je prva Rezolucija iz 2005. godine o evropskim integracijama čiji je formalni predlagač bio tadašnji poslanik a sadašnji predsjednik SNP-a Srđan Milić nije imala najširi konsenzus jer tadašnja Srpska narodna stranka nije dala podršku tom dokumentu, kazao je Damjanović za Portal Analitika.

Rezolucija koja bi trebalo da se danas nađe u skupštinskoj proceduri se odnosi na jaču ulogu Odbora za evropske integracije u pregovorima sa EU, na način da se precizno definiše njegova uloga u samom procesu.

- Očekujem da ona bude što prije izglasana da bi se stekli uslovi za nastavak crnogorskog puta ka EU, uz jasno definisanje uloge parlamenta, rekao je on.

Radna grupa koju je odredio kolegijum predsjednika Skupštine u sastavu potpredjednik Branko Radulović, Miodrag Vuković, Damir Šehović i Aleksandar Damjanović još početkom godine dobla je zadatak da pripremi radni tekst Rezolucije koja bi definisala odnose Vlade i parlamenta u ovoj fazi integracija.

Ta Rezolucija je u julu mjesecu bila u proceduri, međutim pošto je Odbor za evropske integracije iznio niz primjedbi na tekst dokumenta Radna grupa je odlučila da povuče rezoluciju i da uzme u obzir sugestije koje su date i napravi novi krug konsultacija sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem i na osnovu novih inputa napravi novi tekst rezolucije.

Damjanović je kazao da je na jučerašnjoj sjedbnici Odbora za Evropske integracije ovaj tekst rezolucije koji je podnesen parlamentu dobio zeleno svijetlo odnosno jednoglasnu saglasnost.

- Naravno, najavljen i amandman tog Odbora koji je juče i jednoglasno utvrđen gdje Odbor jednoglasno zahtijeva da to tijelo daje konačno mišljenje na nacrt pregovaračke pozicije Vlade i ukoliko to misljenje bude negativno - Vlada mora da izađe sa novim pregovaračkim pozicijama, zaključio je Damjanović.

 

 

Portal Analitika