Zabava

Katrin Denev slavi 70. rođendan

2210katrindenevok
G
lumica Katrin Denev, ikona francuskog filma i svjetska zvijezda poznata po svojoj ljepoti, danas slavi 70. rođendan.

Katrin Denev slavi 70. rođendan
Portal AnalitikaIzvor

U pedesetogodišnjoj glumačkoj karijeri Katrin Denev, koju je otkrio Žak Demi 1964. u filmu "Šernbrunški kišobrani", snimala je sa najpoznatijim rediteljima od Luisa Bunjuela, do Romana Polanskog, Andrea Tešinea i Larsa fon Trira i igrala u ostvarenjima koja su postala klasici filmske umjetnosti. Reditelj Andre Tešine rekao je da bi mogao samo njeno lice da snima satima.

Katrin Denev je, međutim, ušla u sedmu umjetnost skoro slučajno. Rođena 22. oktobra 1943. u glumačkoj porodici, prvo je bila samo mlađa sestra blistave Fransoaz Dorleak, kojoj je film bio u krvi i koja je tragično poginula u automobilskoj nesreći. Uzela je majčino prezime, ofarbala se u plavo i tokom raspusta igrala u manjim ulogama.

U prvo je vrijeme prije svega punila hronike časopisa kao vjerenica broj tri reditelja Rožea Vadima, poslije Brižit Bardo i Anet Strojber. Štampa se bavila time kako s njim živi neudata, a kasnije kako sama odgaja njihovog sina Kristijana. Osim kratkog braka sa engleskim fotografom Dejvidom Bejlijem, nije se vjenčala ni sa jednim od svojih partnera, od kojih je najpoznatiji bio Marčelo Mastrojani, otac njene kćerke Kjare.

Njen susret sa Žakom Demijem, koji joj je ponudio ulogu u filmu "Šenbruški kišobrani", promjenio je tok njene karijere i sa 20 godina pretvorio je u zvijezdu. Katrin Denev sa svojom hladnom ljepotom tipa Grete Garbo ili Hičkokovih heroina, igrala je u velikim produkcijama autorskog filma. Snimala je sa najvećim rediteljima (Trifo, Bunjuel, Polanski) ali je takođe ulazila u avanture sa mladim francuskim rediteljima (Arno Deplešen, Emanuel Berso u novijem filmu "Elle s'en va" ). Snimila je ukupno 120 filmova i nikad nije prošla kroz "sušni" period, a nagrađivana je na festivalima u Berlinu, Kanu i Veneciji.

Među najpoznatijim filmovima Ketrin Denev su "Šenbruški kišobrani" Žaka Demija (1964), "Odbojnost" Romana Polanskog, "Ljepotica dana" Luisa Bunjuela (1967), "Posljednji metro" Fransoa Trifoa (1980) i "Indokina" Režisa Varnijea (1992), za koji je dobila svoju jedinu nominaciju za Oskara. Poznati su i filmovi "Les voleurs" Andrea Tešinea, "Danser in the Dark" Larsa fon Trira i "Osam žena" Fransoa Ozona.

Američki magazin “Look” nazvao ju je najljepšom ženom svijeta, bila je lice za parfem Šanel i muza modnog kreatora Iva Sen Lorana, a u inostranstvu predstavlja simbol francuske elegancije i jedna je od rijetkih francuskih glumica koja se nalazi u holivudskom "Holu slavnih". Njenu izuzetnu dugovječnost na filmu pripisuju tome što predstavlja prelaz između hiper seksi zvijezda kao Brižit Bardo i prirodnih i oslobođenih heroina.

"Ona se nametnula kao simbolična figura francuskog društveno-kulturnog indentiteta", pisala je o njoj jedna kritičarka.

-Iza njenog buržoaskog glamura Ketrin uopšte nije ledena žena kakvom se opisuje, uvijek je spremna da preuzme rizik- rekla je rediteljka Nadin Trentinjan, koja je sa njom radila u filmu "To se dešava drugima".

Evropska filmska akademija će Katrin Denev ove godine uručiti nagradu za životno djelo. Nagrada će biti uručena 7. decembra u Berlinu, a francuska glumica će biti počasni gost ceremonije.

foto: lapresse.ca

Portal Analitika