Društvo

Vujanović ocijenio da nema pravnog osnova pomilovanje mještana Beransela

2210-vujanovic
P
redsjednik Filip Vujanović ocijenio je da nema pravnog osnova za pomilovanje mještana Beransela, koji su osuđeni zbog protesta protiv odlaganja otpada na Vasovim vodama, jer se, kako je pojašnjeno iz njegovog kabineta, ne radi o presudama za krivična djela.

Vujanović ocijenio da nema pravnog osnova pomilovanje mještana Beransela
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativu za pomilovanje mještana Beransela, koji su zbog protesta osuđeni na novčane i zatvorske kazne podnio je Ekološki pokret Ozon, a podržale su je 52 nevladina organizacije (NVO).

U odgovoru koji je Ozon dobio iz Generalnog sekretarijata predsjednika navodi se da je Zakonom o pomilovanju propisano da se „pomilovanje daje poimenično određenom licu kojem je izrečena krivična sankcija za krivično i drugo kažnjivo djelo propisano zakonima Crne Gore“.

- Shodno navedenom, kako se radi o kaznama za prekršaje, a ne krivično osuđenim licima, to nema pravnog osnova da predsjednik Crne Gore pomiluje imenovana lica, kaže se u odgovoru koji je potpisao savjetnik generalnog sekretara Dragutin Božović.

Iz Ozona su takvo obrazloženje ocijenili apsurdnim i neprihvatljivim jer se u Zakonu jasno navodi da se pomilovanje daje osobi kojoj je izrečena kazna „za krivično i drugo kažnjivo djelo određeno zakonima Crne Gore”.

- Kako pored krivičnih, druga kažnjiva djela osim prekršaja u Crnoj Gori ne postoje, nijesmo mogli prihvatiti ovakvo tumačenje pravne osnovanosti Inicijative za pomilovanje, poručili su iz te NVO.

Zbog toga su, kako su naveli, Generalnom sekretarijatu predsjednika poslali dopis sa obrazloženjem opravdanosti Inicijative u kojem se, između ostalog, navodi da kazne za krivična djela, kao i one za prekršaje na koje su osuđeni stanovnici Beransela, podrazumijevaju zatvorske i novčane kazne.

- Pravilo da novčana, a pogotovo kazna lišenja slobode, i kada su izrečene u prekršajnom postupku, zbog svoje prirode suštinski predstavljaju „krivičnu sankciju“, i zahtijevaju da se o njima odlučuje u istom postupku u kome se odlučuje o krivičnim djelima, koji sadrži sve garancije pravičnosti, a koji sprovodi nezavisan sud, odavno je utvrdio Evropski sud za ljudska prava, kaže se u obrazloženju.

Iz Ozona su naveli da Crna Gora, nažalost, suprotno zahtjevima Evropske konvencije o ljudskim pravima, još „insistira na nadležnosti zavisnih organa za prekršaje, i po prekršajima koji povlače ozbiljne novčane kazne i kazne zatvora“.

- To, u ovom slučaju, predstavlja i dodatni razlog da se od odgovornosti oslobode mještani Beransela, smatraju u toj NVO.

Prema njihovim riječima, o suštinski istovjetnoj prirodi novčane, odnosno kazne zatvora koje se izriču u krivičnom, odnosno prekršajnom postupku, svjedoči i Krivični zakonik Crne Gore, koji sadrži pravilo o uračunavanju kazne zatvora i prekršajne kazne koje je neko platio ili izdržao u kaznu izrečenu za krivično djelo.

 

- Smatramo vrlo nepravičnim tumačenje po kojem bi predsjednik Crne Gore ima pravo da pomiluje ljude osuđene za ozbiljna krivična djela od izuzetne društvene opasnosti, kao što su ubistvo, organizovani kriminal i korupcija, a ne može da pomiluje one koji su izvršili prekršaj, djelo manje društvene opasnosti od krivičnog, naveli su iz Ozona.

Oni su podsjetili da su stanovnici Beransela prekršajem „ometanja službenih lica u vršenju službe“, istrajavali u zaštiti pravnog poretka države.

Iz Ozona su podsjetili predsjednika da su u od njega tražili da uloži i lični autoritet i založi se za zakonito i pravedno rješavanje pitanja nezakonite deponije na Vasovim vodama, koja je s razlogom prouzrokovala spornu situaciju između mještana i Javnog komunalnog preduzeća, odnosno policije koja mu pruža zaštitu.

- U odgovoru savjetnika Vašeg generalnog sekretara nema riječi o tome, naglasili su iz te NVO.

Oni su pozvali Vujanovića da, zbog svega navedenog ponovo razmotri njihovu inicijativu.

- Insistiramo da još jednom sagledate pravni Inicijative za pomilovanje, jer postoji realna mogućnost da se nevini ljudi privedu na osluženje zatvorske kazne čime bi bila učinjena nepopravljiva šteta kako za njih tako i za društvo u cjelini, poručili su iz Ozona.

Izvor: MINA

Portal Analitika