Svijet

Urugvaj planira slobodnu prodaju maihuane po cijeni od jednog dolara za gram

2210-marihuana
U
rugvaj planira da od sljedeće godine počne legalno da prodaje marihuanu, po cijeni od jednog dolara za gram, u okviru programa za borbu protiv trgovine drogom, saopštio je visoki zvaničnik te zemlje.

Urugvaj planira slobodnu prodaju maihuane po cijeni od jednog dolara za gram
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Državnog savjeta za drogu Hose Kalsada, rekao je da prijedlog zakona, koji je već prošao glasanje u Kongresu, treba još da odobri Senat.

Usvajanjem ove mjere, Urugvaj bi postao prva zemlja Južne Amerike koja se odlučila da legalizuje i usvoji niz pravila za proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane odraslim osobama, smatrajući da legalizacija nekih vrsta narkotika može da bude dobro oružje u borbi protiv nasilja među narko kartelima, koje potresa veći dio regiona.

- Nelegalno tržište je veoma rizično i nudi loš kvalitet. Država će obezbijediti bezbjedne načine za kupovinu kvalitetnih proizvoda i, što je još važnije, po standardnim cijenama, kazao je Kalsada.

Vlada je predložila da gram marihuane košta jedan dolar, što je nešto manje od cijene na sadašnjem, nelegalnom tržištu, koja iznosi oko 1,40 dolara po gramu, prenijele su agencije.

Prema prijedlogu zakona, pojedinci bi mogli da zasade do šest sadnica kanabisa za ličnu upotrebu, organizacije bi mogle da ih imaju najviše 99, a svaka odrasla osoba mogla bi da kupi marihuanu u apotekama ili prodavnicama, uz ograničenje od 40 grama mjesečno po osobi.

Kalsada je za list “Pais” objasnio da je “jedan gram dovoljan za jednu običnu cigaretu s marihuanom ili za dvije tanje”.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika