Abiznis

Ništa od auto-puta ove godine

2210-autoput
O
d početka gradnje auto-puta Bar Boljare ove godine neće biti ništa, iako su to iz Vlade ranije najavljivali, saznaju Dnevne novine. U toku je usaglašavanje finansijskih i tehničkih ugovora. Taj posao usaglašavanja, zbog kompleksnosti, potrajao je duže od očekivanog.

Ništa od auto-puta ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Nezvanično se pominju i određeni problemi u vezi sa finansijskim dijelom, tako da je izvjesno da neće startovati gradnja do kraja godine. Možda i novo odlaganje nije toliko loše, jer je tek nedavno ustanovljeno da nema stručnjaka koji ima iskustvo u gradnji auto-puta, a koji je potreban da bi vodio posao.

- Ministarstvo saobraćaja sa kineskim kompanijama CRBC i CCCC, koje su dobile posao, usaglašava finansijski model i tehnička rješenja za auto-put. Riječ je o vrlo kompleksnoj materiji, zbog čega su se i pregovori odužili. Crna Gora za sada nije zaključivala slične aranžmane, a s obzirom na to da je period definisanja 30 godina, onda se svaki detalj mora dobro analizirati, kazao je sagovornik Dnevnih novina iz Vlade.

Osim toga, postoje i određene nejasnoće u vezi sa finansiranjem auto-puta. Kako je ranije najavljivano, projekat auto-puta finansirala bi kineska Eksim banka, koja je dala povoljne uslove u vidu grejs perioda od pet godina, kamatu od dva odsto na godišnjem nivou i rok otplate od 20 godina.

Da projekat gradnje auto-puta ne ide, izgleda, dinamikom koju očekuju u Vladi, pa i samim partijama odnosno DPS-u i SDP-u, potvrđuju nezvanične ocjene dijela članova Vlade, ali i partijskih funkcionera. Oni smatraju da Brajović "sporo" i "teško odlučuje". Takođe, u Vladi se čuju i tonovi da bi sami posao auto-puta trebalo prepustiti nekom drugom, a ne Brajoviću.

Izvor: cdm.me

Portal Analitika