Abiznis

Restis prodao banku Statisu i Drecunu

2210first_financial_bank
G
rčki brodovlasnik Viktor Restis prodao je juče na berzi u blokovskoj trgovini 93,34 odsto akcija, odnosno kompletan svoj udio u „First financial“ banci za pola miliona eura. Većinski paket akcija, odnosno 83 odsto kapitala kupio je Restisov poslovni partner Petros Statis, dok je 10 odsto dionica trgovao izvršni direktor  „First financial“ banke Predrag Drecun, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Restis prodao banku Statisu i Drecunu
Portal AnalitikaIzvor

Akcije su kupljene po cijeni od 4,39 centi, a trgovina je obavljena preko brokerske kuće „First financial“ banke.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije Emanuil Pairaktaridis iz Grčke posjeduje 3,72 odsto dionica banke, Petros Statis je do sada imao 2,28 odsto, a ostali akcionari ispod jedan odsto udjela.

Restis je jedan od pet najvećih brodovlasnika u Grčkoj i posluje sa vladarskom porodicom Al Nahijan iz Abu Dabija. U njegovom vlasništvu su i udjeli u medijskim holdinzima, a član je i odbora direktora u kompaniji Adrijatik propertis, zakupcu Svetog Stefana. On je uhapšen krajem jula u Atini zbog sumnje u pranje novca i pronevjeru. Njegova porodica posjeduje većinski udio u „First financial“ banci, čiji je zdravi dio aktive preuzeo glavni grčki kreditor „National bank“.

Vlada je jednom od strateških investitora Restisu, koji nije plaćao kiriju za zakup Svetog Stefana, oprostila zakupninu za prošlu godinu, i odobrila njegov zahtjev da se zakup za narednu godinu smanji za 30 odsto na 1,12 miliona, kao i da se zakup produži za još 12 godina. Vlada je naložila vlasniku Svetog Stefana Budvanskoj rivijeri, u kojoj je većinski vlasnik, da potpiše aneks ugovora. Tako je Restis ostao dužan Budvanskoj rivijeri 2,7 miliona, a Vlada mu je omogućila da taj dug izmiri u ratama do kraja godine. On je kupio beranski Rudnik mrkog uglja, sa namjerom da izgradi termoelektranu. Iako u proteklih pet godina nije bilo ulaganja, Vlada još nije raskinula privatizacioni ugovor, piše Dan.

Tekst: Dan; foto: privredna komora.me

Portal Analitika