Društvo

Konjević u Briselu: Pohvaljen napredak Crne Gore

rasko1ok2110
E
ksperti zemalja članica EU i evropski zvaničnici svjesni su bitnih koraka koje je Crna Gora napravila na putu ka Evropskoj uniji, pozdravili su dosadašnji napredak i istakli da su svjesni poteškoća sa kojima se suočava u ovom procesu. To je ocijenjeno danas na nekoliko sastanaka koje je ministar unutrašnjih poslova mr Raško Konjević imao tokom zvanične posjete Briselu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konjević u Briselu: Pohvaljen napredak Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom, ministar Konjević je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo realizacijom prve posjete na ministarskom nivou u oblasti unutrašnjih poslova od obnove nezavisnosti i predstavio aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na ispunjavanju mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

- Istakao je opredijeljenost da se stvori organizaciona struktura koja će pomno pratiti ispunjavanje svih mjera iz AP u zadatim rokovima. Ministar je kazao da je Crna Gora svjesna problema koje ima sa korupcijom i naglasio da će borba protiv nje biti u fokusu rada organa za sprovođenje zakona. Izrazio je nadu da će mnoge aktivnosti, osim represivno, djelovati i preventivno i odvratiti pojedince od kršenja zakona – navodi se u saopštenju.

Komesarku Malstrom Konjević je obavijestio i o namjerama Crne Gore da formira Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po uzoru na hrvatski USKOK i upoznao je sa preduzetim aktivnostima na izradi Šengen akcionog plana. Ministar Konjević je partnere iz EU obavijestio i da bi do kraja godine trebalo da se formira Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, kao i ubistava poslenika javne riječi.

Komesarka Malstrom je ocijenila da su u Briselu svjesni bitnih koraka koje Crna Gora preduzima u procesu integracija i čestitala na dosadašnjim aktivnostima. Sagovornici su se saglasili da su za Crnu Goru veoma značajne borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizacija pravosuđa, reforma policije te bezbjednost granice na kopnu i moru. Konstatujući da je svjesna da sve reforme zahtijevaju tehničku i materijalnu pomoć, komesarka Malstrom je ocijenila da Crna Gora ima jasno mjesto u EU.

Govoreći o aktivnostima vezanim za ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24, ministar je komesarki Malstrom ali i generalnom direktoru za pravdu i unutrašnje poslove Savjeta EU Fernandez-Pitu i Gonzales Rafael, sa kojim se odvojeno sastao, obavijestio da je cilj reformi poboljšanje života crnogorskih građana.

Direktor Fernandez-Pita i Gonzales je kazao da se oni nadaju da će pregovori sa Crnom Gorom za poglavlja 23 i 24 biti otvoreni krajem decembra. Na sastanku je zajednički ocijenjeno da se posao u procesu evropskih integracija ne završava usvajanjem zakona već da je neophodno obezbijediti njihovu punu primjenu. Nakon što je na sastanku istaknuta neophodnost dobre regionalne saradnje, ministar Konjević je obavijestio sagovornike o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na razgraničenju sa susjedima i izrazio nadu da će ugovor o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom biti potpisan do kraja godine. To bi bio prvi takav sporazum između bivših republika SFRJ. Fernandez-Pita i Gonazales pohvalio je ove aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Posebne pohvale za svoj rad, MUP je dobio od eksperata zemalja članica EU, članova COELA-a, sa kojima se ministar jutros sastao i kojima je takođe predstavio aktivnosti u oblastima 23 i 24. Čestitke su stigle i za uspješno obezbjeđivanje sigurnosti učesnika juče održane Parade ponosa.

 

Direktor u Generalnom direktoratu za proširenje zadužena za Zapadni Balkan Aleksandra Kas Granje ocijenila je da su postignuti rezultati u poglavljima 23 i 24 za svaku pohvalu. Pozitivnim je ocijenila nastojanja MUP-a da ispoštuje rokove date u akcionim planovima i predviđene mjere realizuje do kraja godine. Kas Granje je pozdravila uspostavljanje sistema u kojem će biti

definisane osobe odgovorne za realizaciju mjera u akcionim planovima. Vezano za pitanja azilanata i ilegalnih imigranata, ministar Konjević je kazao da MUP i druge nadležne institucije posvećuju veliku pažnju I predano rade na rješavanju tog problema.

 

Portal Analitika