Društvo

Delegacija EU: Uspješno organizovana prva Parada ponosa

okdelegacija
D
elegacija Evropske unije pozdravila je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika uspješnu organizaciju prve Parade ponosa u glavnom gradu Crne Gore - Podgorici.

Delegacija EU: Uspješno organizovana prva Parada ponosa
Portal AnalitikaIzvor

- Uspješno održana parada je pokazala odlučnost LGBTI populacije i države da promovišu i štite sva ljudska prava, uključujući i prava LGBTI osoba, navedeno je u saopštenju.

Delegacija, kako je navedeno u saopštenju, želi da pohvali podršku koju je Vlada Crne Gore pružila organizatorima parade, kao i činjenicu da su visoki vladini predstavnici prisustvovali paradi.

- Delegacija osuđuje nasilje, koja je izbilo na ulicama i čestita crnogorskoj policiji na profesionalizmu u obezbjeđivanju parade i načinu na koji se izborila sa nasiljem.

Zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, kao što je Crna Gora, treba da garantuju jednakost svih ljudi bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Ovo je jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije. Poštovanje ljudskih prava i nediskriminacija predstavljaju ključne komponente pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i sastavni dio pregovora sa Evropskom unijom u okviru poglavlja 23, koje se bavi pitanjem poštovanja osnovnih ljudskih prava, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika