Politika

MEDOJEVIĆ: U zavjeri vrha DPS-a i krupnog kriminala država oštećena za tri milijarde eura

medopocetna2110
D
emokratski front predao je danas Skupštini Crne Gore Prijedlog zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko – metalurškom sektoru, koji je potpisalo 20 poslanika DF-a.

MEDOJEVIĆ: U zavjeri vrha DPS-a i krupnog kriminala država oštećena za tri milijarde eura
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Pokreta za promjene i član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je, na konferenciji za medije povodom predaje Prijedloga zakona, da više od 20 godina vodi borbu protiv pljačke Crne Gore i da se očuva jezgro nacionalne industrije ali da u tome nije uspio.

- Nažalost nijesmo u tome uspjevali i prema nekoj našoj internoj evidenciji KAP je opljačkan pet puta na isti način jednom koalicijom krupnog kapitala, krupnog kriminala i vrha DPS-a uz ćutanje države i svih institucija počev od sindikata KAP-a, Državnog tužioca, predsjednika vlada, političkih partija i da ne idem dalje. Svi su bili dio zavjere protiv države Crne Gore koja je koštala državu samo u zadnjem navratu preko milijardu eura a ako bi uzeli čitave bilanse šteta od 1990. sigurno bi došli do čitavih tri milijarde koliko je bruto društveni proizvod Crne Gore – rekao je Medojević na konferenciji za medije na kojoj je učestovao i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović.

Prijedlog zakona DF-a ima pet članova i njime je definisan model kako se i na koji način može prodati KAP. Iz DF-a očekuju da će Skupština sjutra razmatrati o Prijedlogu.

Medojević je kazao da je vlast uvijek „koristila KAP da opljačka Crnu Goru“ i da se DF opredjelio za ovaj Prijedlog zakona kako bi stavio tačku na pitanje KAP-a.

- Prema našim saznanjima postoje dvije opcije za KAP – prva je da se zatvori, što govori o nesposobnosti valdajuće elite da koristi nacionalne resurse za ekonomski rast i pokazuje strah od otvaranja dokumentacije jer tamo leže dokazi koje trebaju novom slobodnom državnom tužiocu da bi pokrenuo pitanje odgovornosti. Drugi model je da se imovina KAP-a proda licima sa one strane zakona – rekao je Medojević.

Kupovina KAP-a idealna šema za pranje novca: On je naglasio da u Crnoj Gori postoji mnogo novca od šverca cigareta i narkotika koji je sada veoma teško oprati jer je, kako je naglasio, pod budnim oko bezbjednosnh agencija stranih zemalja.medoradozasred2110

- Kupovina imovina KAP za te segimnte organizovanog kriminala bila bi idelana šema za pranje novca. Firma bi onda Elektroprivredi mogla  da plati veću cijenu struje i ta kriminlana organizacija bi pristala  da pravi gubitke par godina jer je potencijal pranja novca u KAP-u oko 250 miliona eura. I jedna i druga varijanta je loša za građane Crne Gore  radnke KAP-a – rekao je Medojević.

Lider PzP-a je istakao da DF „kao politička grupacija koja je sada jača po rejtingu od DPS-a“ želi da reaguje i vidi da li postoji politička volja u Supštini da se spriječe ova dva scenarija.

- Mi smatramo da se KAP ne može prodavati kao imovina već kao pravno lice, da ne može svako da učestvuje u kupovini i da se kupovina mora vršiti javno. Uslov bi trebao da da KAP može da kupi samo firma koja se bavi istom industijom i koja ima veći obrt i bolje reference od KAP-a – rekao je Medojević.

Lider PzP-a je napomenuo da i država može da se pojavi kao kupac ukoliko se niko ne javi da kupi KAP.

Medojević je rekao da bi "zamrzavanjem novca koji je ukraden iz KAP a nalazi se na računima u inostranstvu našli značajan izvor resursa za modernizaciju tog preduzeća“.

Potpredsjednik Skupštine i PzP-a Branko Radulović kazao je da je država  zatočenik u pravnom ekonomskom i ekološkom i svakom drugom smislu jedne „pogrešne protivzakonite čak i kriminogene politike koja se dešava u KAP-u posljednjih 20 godina“.

- Jasno je da je aktuelna valast odgovorna za tu politiku i neko treba da odgovara za sve protivzakonite radnje koje su se odvijale u KAP-u. Da li ćemo i kada biti pravna država zavisi od istine o KAP-u i afere „snimak“. To su dvije najvažnije stvari koje će odrediti kapacitete pravne države. DF će objediniti sve naše tužbe i procesuirati ih protiv 20 i više lica i protiv prethodnih državnih tužilaca – rekao je Radulović.

On je, za razliku od Medojevićeve procjene, istakao da je pogrešna politika u KAP-.u Crnu Goru koštala više od milijardu eura.

Radulović je napomenuo da se svi podaci nalaze u njegovoj studiji „koju je poslao na svim važnim adresama“ i poručio da oni ćute jer je sve u njegovoj studiji tačno.

 

 

Portal Analitika