Abiznis

Kotor: Dug za vodu preko 1,3 miliona eura

21kot
G
rađani i pravna lica duguju za utrošenu vodu Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Kotor preko 1,3 miliona eura.

Kotor: Dug za vodu preko 1,3 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Iz preduzeća su saopštili i da je riječ o dugu koji se u odnosu na prošlu godinu smanjio, kao i da je to rezultat akcije ugradnje vodomjera, medijske kampanje, isključenja sa mreže i utuženja neredovnih platiša od kojih se sudskim putem potražuje 300.000 eura.

Sa druge strane, dug Vodovoda  prema dobavljačima iznosi 896.000 eura, od čega najviše (419.000) potražuje Regionalni vodovod, prenosi Radio Kotor.

Na području opštine registrovano je ukupno 11.500 potrošača, od kojih 80 odsto vodu plaća na osnovu stanja potrošnje po vodomjerima, dok se ostali vode kao paušalni.

U okviru akcija ugradnje vodomjera na daljinsko očitavanje dosad je postavljeno 20 uređaja. U preduzeću aktivno rade i na ostalim načinima za smanjenje ogromnih gubitaka vode u mreži, koji iznose čak 78 odsto, posebno kroz nalaženje "divljih“ priključaka.

Od takozvanih "pilot zona“ na području Radanovića, Kostanjica, Morinja, Orahovca, Kampa i naselja Sv. Stasije, očekuje se definisanje stvarnih gubitaka i potrošnje vode u odnosu na broj stanovnika, na osnovu čega će se preduzimati mjere za dovođenje tih područja u stanje normalne potrošnje.

U preduzeću navode i da je za sanaciju tehničkih gubitaka potreban kredit koji bi se namjenski upotrijebio, kao što je urađeno od plivačkog bazena do Kampa gdje su svi potrošači stavljeni na novi cjevovod sa vodomjerima.

"Za prvih šest mjeseci samo sa ovog područja od naplate vode je prihodovano oko 1,6 miliona eura“, kažu u JP Vodovod i kanalizacija.

Na novoizgrađeni sistem od plivačkog bazena u Dobroti do Kampa, priključeno je 3.500 potrošača, ili 35 odsto od stanovnika koji imaju tu mogućnost.

U toku je izgradnja kanalizacionog i vodovodnog sistema na potezu Muo-Prčanj-Stoliv , a sljedeća faza je izgradnja fabrike za otpadne vode za opštine Kotor i Tivat. Budući da je na potezu Muo-Prčanj-Stoliv položeno 3.170 metara novog distributivnog cjevovoda F200, i 3.200 metara kanalizacionog (u toku je tehnički prijem radova), iz preduzeća pozivaju potrošače da se jave radi dobijanja uslova za priključenje.

Po opštinskoj odluci potrošači su dužni da se u roku od tri mjeseca priključe na novoizgrađeni sistem, u protivnom mogu biti isključeni sa vodovodne mreže.

Za bruto plate 96 radnika Vodovoda izdvaja se 1.130.000 eura, a ostalo su troškovi prema raznim dobavljačima, između ostalih i Elektroprivredi, kojoj se za struju duguje 130.000 eura. Prosječna neto plata radnika u Vodovodu je oko 550 eura.

Izvor: Radio Kotor,CdM

Portal Analitika