Abiznis

Švajcarska ukinula bankarsku tajnost

21sef
Š
vajcarska je ukinula bankarsku tajnost, koja se do skoro smatrala nedodirljivom, potpisavši međunarodni sporazum o borbi protiv utaje poreza, saopšteno je iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Švajcarska ukinula bankarsku tajnost
Portal AnalitikaIzvor

"Time je označen kraj bankarske tajnosti u Švajcarskoj. Učešće te države u sporazumu o razmjeni informacija između više od 60 zemalja od velikog je značaja za borbu sa utajom poreza", rekao je šef poreskog sektora OECD, Paskal Sen-Amans /Pascal Saint-Amans/.

Iz OECD-a su kazali da potpis Švajcarske na Međunarodnoj konvenciji za međusobnu administrativnu pomoć u poreskim pitanjima šalje jasnu poruku da je Švajcarska dio zajednice zemalja koje bližu saradnju oko poreza smatraju neophodnom, prenose svjetske agencije.

Švajcarska bankarska tajnost pokrenuta je prije Drugog svjetskog rata i pružila je žrtvama nacističkog progona način da zaštite svoja sredstva. Pokret da se takva praksa u Švajcarskoj i drugim „poreskim rajevima“ ukine javio se nakon finansijske krize 2008. godine i one u eurozoni.

Konvenciju su do sada potpisale članice Grupe 20 najrazvijenih svjetskih ekonomija (G20), kao i još 40 zemalja.

Švajcarska, koja je već duže vrijeme pod velikim pritiskom da ukine bankarsku tajnost, brine da će taj korak ugroziti njen integritet i reputaciju njenih finansijskih institucija. Prepreku koja bi mogla biti problematična sada predstavlja ratifikacija konvencije u švajcarskom parlamentu.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika