Svijet

Velika potraga u Indiji za 1.000 tona zlata koje je sanjao sveti čovjek (VIDEO)

21sak
I
ndijski arheolozi su započeli iskopavanje u blizini tvrđave u selu Daundija na sjeveru Indije, kako bi iskopali blago koje je sanjao sveti čovjek – svami Šobhan Sarkar, a koje bi trebalo da spasi državu od ekonomske propasti, prenosi AFP.

Velika potraga u Indiji za 1.000 tona zlata koje je sanjao sveti čovjek (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Sarkar je prošlog mjeseca poslao pisma predsjedniku, premijeru i Agenciji za arheološka istraživanja Indije (ASI), u kojima im je objašnjavao kako je u snu saznao da se ispod ostataka tvrđave koju je u 19. veku izgradio Radža Rao Ram Buks Sing, nalazi zakopano blago.

“Plakao sam kada sam shvatio da će Indija doživjeti ekonomski kolaps. Pričao sam sa svojim guruima Baskaranandžijem i Satsaganandži Maharadžom u svom snu. Rečeno mi je da duh kralja Rao Rama i dalje luta oko tvrđave. Kralj je zatražio od mene da ga oslobodim tako što ću iskopati 1.000 tona zlata zakopanog ispod njegove tvrđave. To je skriveno blago namijenjeno državi”, rekao je svami Sarkar.

Iako je njegovo pismo prvobitno bilo ignorisano, Sarkar je ipak uspio da privoli Ministra poljoprivrede države Čatisgarh da obiđe ostatke tvrđave Radže Rao Rame Buksa Singa, nedaleko od hrama posvećenom bogu Šivi koji je takođe podigao Radža.

Ministar je uspio da Ministarstvo rudarstva i ASI  počnu iskopavanje 18. oktobra u Daundiji u saveznoj državi Utar Pradeš.

Sveti čovjek je izjavio za lokalne medije da ako blago ne bude nađeno, mogu slobodno da ga uhapse.

Na pitanja novinara da kaže nešto više o svom snu, Sarkar je odgovorio: "O kom snu govorite? Ovaj život je san, vi ste san, ja sam san. Svaki trenutak je san."

Sarkar se molio i izvodio obrede i pokazivao je mjesta gde se krije navodno zlato.

Tim od 12 arheologa počeo je potragu, dok ih je iza barikada posmatrala masa znatiželjnih ljudi.

Zamjenik direktora ASI rekao je da su krenuli da kopaju na osnovu nalaza Agencije za geološka istraživanja Indije, koji ukazuju na to da se ispod tvrđave može naći zlato ili srebro.

Već prvog dana, mašine za bušenje su naišle na dubini od 20 metara naišle na nešto tvrđe od zemljišta, a prema riječima supervizora iskopavanja još je rano da bi se govorilo o tome da je blago nađeno.

Izvor:Blic.rs

 

Portal Analitika