Abiznis

Planirana zarada Air Serbia 710 miliona USD

21air
E
r Srbija /Air Serbia/ donijeće privredi Srbije 710 miliona USD u narednoj godini, što je 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuje studija Oksford ekonomiksa /Oxford Economics/.

Planirana zarada Air Serbia 710 miliona USD
Portal AnalitikaIzvor

U analizi, koju je Oksford ekonomiks izradio za tu kompaniju, navodi se da će direktan ekonomski uticaj na srpsku privredu biti povećanje BDP-a u iznosu od 190 miliona USD u narednoj godini, što će kroz veće poslovne mogućnosti, turizam, trgovinu, investicije i globalnu povezanost, dostići iznos od 710 miliona USD.

Stručnjaci procjenjuju da će nova aviokompanija odmah donijeti ekonomsku dobit Srbiji, putem nekoliko ključnih kanala, odnosno otvaranja radnih mjesta, upravljanja lancem dostave i preko povećanja kupovne moći, prenosi B92.

Očekuje se da udio Er Srbije u BDP-u, kao rezultat svakodnevnog poslovanja, bude 118 miliona USD, uz stvaranje dodatnih 4,7 hiljada radnih mjesta samo u Srbiji.

Do naredne godine planirano je da se broj vazdušnih linija Er Srbije udvostruči. Na osnovu ukupnog porasta broja vazdušnih linija, u skladu sa predloženom putnom mrežom i brojem prevezenih putnika, ta povezanost će donijeti prihod srpskoj privredi od oko 54 miliona USD, što je 0,12 odsto BDP-a zemlje.

U izvještaju se navodi da je veća vazdušna povezanost ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, što olakšava integraciju zemlje u globalnu ekonomiju.

Globalni podaci takođe ukazuju na vezu između direktnih stranih ulaganja u domaću privredu i vazdušne povezanosti.

Uz to, potrošnja koja se očekuje u Srbiji, kao rezultat poslovanja nove nacionalne aviokompanije, pokrenuće dodatne aktivnosti u privredi, podržavajući dalji rast BDP-a i otvaranje novih radnih mjesta.

Očekuje se da prihod od noćenja stranih putnika, što iznosi 1,5 hiljada USD po putniku, dodatno poveća BDP 250 miliona USD, što će istovremeno otvoriti i oko 8,5 hiljada novih radnih mjesta u narednoj godini. Kompanija će biti od izuzetnog značaja i za izvozno orijentisano poslovanje, posebno sa EU.

Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” u subotu je sletio prvi avion kompanije Er Srbija.

 

(MINA-BUSINESS)



Portal Analitika