Svijet

Zašto je Luanda najskuplji grad na svijetu

2010luanda
G
lavni i najveći grad Angole, Luanda, najskuplji je grad na svijetu, pokazalo je godišnje istraživanje "Mersera".

Zašto je Luanda najskuplji grad na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima te njujorške firme, koja se bavi ljudskim resursima i finansijskim konsaltingom, Luanda je skuplja od Moskve i Tokija, pa iznajmljivanje luksuznog stana sa dvije spavaće sobe u tom gradu mjesečno košta oko 10.000 dolara - dok u Moskvi iznosi "samo" 4.600 dolara.

Luanda je glavna luka i administrativni centar Angole. Smještena na obalama Atlantskog okeana na jugu Afrike, ima oko pet miliona stanovnika.

Luanda je treći po broju stanovnika grad na svijetu u kojem se govori portugalski jezik - poslije brazilskih Sao Paola i Rio de Ženeira, ali i najveći glavni grad na svijetu u kojem se govori taj jezik, pošto ima više stanovnika od Brazilije, Maputa i Lisabona.

Angola, nekadašnja portugalska kolonija, stekla je nezavisnost 1975, a Luanda je tad već bila moderan grad. Međutim, razvoj je zaustavljen građanskim ratom, koji je trajao od 1975. do 2002. godine, kada je najveći broj Portugalaca napustio Angolu, iako ih i danas u Luandi ima oko 120.000. Podaci kažu da se broj Portugalaca još uvijek povećava, pošto se mnogi "vraćaju" u Angolu zbog ekonomske krize u njihovoj zemlji.

Luanda je u izgradnji, gradske vlasti ubrzano rade na rješavanju pitanja socijalnog stanovanja, jer najveći dio grada i danas čine sirotinjske četvrti.

Obnova Angole je počela odmah po završetku rata, a ubrzanom ekonomskom rastu najviše doprinose nafta i dijamanti.

U toploj i veoma suvoj klimi, u Luandi žive uglavnom afričke etničke grupe, dok među strancima, osim Portugalaca, ima Latinoamerikanaca, a raste i broj Kineza i Vijetnamaca.

U Luandi živi trećina svih Angolaca, a 53 odsto čine siromašni. Dok "cvjetaju" luksuzna zdanja za bogatu manjinu Luanda prvi put nosi epitet "najskupljeg grada na svijetu".

Poslije Luande, Moskve i Tokija, na četvrtom mjestu je Ndžamena u Čadu, peti Singapur, a na "top 10 listi" slijede Hong Kong, Ženeva, Cirih i Bern u Švajcarskoj i Sidnej u Australiji.

Na listi, koju "Merser" pravi kao pomoć multinacionalnim kompanijama i vladama da bi lakše odredili budžet za zaposlene u inostranstvu, nalazi se 214 gradova. U "obračun" ulaze cijene 200 standardnih usluga i proizvoda, uključujući smještaj, prevoz, hranu, odjeću, kućne potrepštine i zabavu.

Zanimljive su razlike u cijeni između standardnih proizvoda u gradovima: tako šoljica kafe u Managvi košta 1,54 dolara, a u Moskvi 8,29, hamburger u Kalkuti 3,62 dolara, a u Karakasu 13,49, karta za bioskop u Johanesburgu 5,91 dolar, a u Londonu 20, 10...

Ključni trošak, koji određuje rangiranje grada na listi je, naravno, smještaj.

izvor: nezavisne.com

Portal Analitika