Svijet

Studenti u Kairu rastjerani suzavcem

2010studenti
E
gipatske snage sigurnosti spriječile su danas u Kairu stotine studenata sa Univerziteta Al-Azhar, pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, da se okupe na trgu Raba al-Adavija.

Studenti u Kairu rastjerani suzavcem
Portal AnalitikaIzvor

Prema izjavama očevidaca, studenti Muhammed Ejmen, Abu Sadi i Muhammed Ramazan, uhvaćeni su od strane sigurnosnih snaga i predani policiji.

Prema izjavama službenika univerziteta, protesti su organizirani zbog protivljenja državnom udaru kada je svrgnut prvi izabrani egipatski predsjednik.

"Policija je upotrijebila suzavac dok su ih demonstranti kamenovali. Privedeno je 11 studenata. Incident se dogodio nedaleko od ulaska u zgradu univerziteta", saopćili su izvori bliski policiji, prenosi Srna.

Blokada kamionima

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je policija intervenirala kada su studenti blokirali ulice oko univerziteta.

Policija je kamionima spriječila demonstrante da se upute ka trgu Raba.

U saopćenju je navedeno da je na demonstracijama učestvovalo više od 3.000 studenata i da su skandirali neprijateljske poruke protiv snaga reda.

Trg Raba al-Adavija jedan je od dva trga na kome se 14. augusta odigrala krvava intervencija egipatskih snaga protiv pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, tokom koje je poginulo više stotina ljudi.

 

Portal Analitika