Politika

Regionalnom saradnjom do članstva u EU

2010budva
U
Budvi je, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Kancelarije nacionalnog koordinatora za Ipu Crne Gore, u saradnji s Instrumentom Evropske komisije Tajeks za izgradnju institucija, otvorena Regionalna konferencija o Instrumentu pretpristupne pomoći 2014-2020.

Regionalnom saradnjom do članstva u EU
Portal AnalitikaIzvor

Konferenciju, na kojoj učestvuju predstavnici Evropske komisije, nacionalni koordinatori za Ipu i predstavnici institucija država regiona u čijoj nadležnosti je koordinacija Ipa fondova, je otvorio Nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Regionalni skup je prilika za razmjenu iskustava i ideja u vezi s korišćenjem sredstava iz Ipa fondova. Osim toga, konferencija će poslužiti kao platforma za razmatranje opcija u pravcu unapređenja regionalne saradnje, u kontekstu procesa pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Tokom dvodnevne konferencije, predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije predstaviće dosadašnje rezultate i ukazati na buduće izazove u pogledu realizacije svih pet komponenti Ipe: podrška tranzicijskom procesu i jačanju institucionalnih kapaciteta, prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Učesnici skupa će razgovarati i o pripremi i planovima za korišćenje raspoloživih sredstava iz nove finansijske perspektive EU 2014-2020.

Otvarajući konferenciju ambasador Pejović je istakao važnost finansijske podrške EU u pravcu sprovođenja reformskih procesa u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo. Ocijenio je da je u predstojećem periodu potrebno snažiti regionalnu saradnju kao važan preduslov na putu prema članstvu u EU.

Portal Analitika