Društvo

UP: Povrijeđeno 20 policajaca, privedeno 60 osoba

policijaok2010
U
današnjim sukobima policije i protivnika Parade ponosa u Podgorici povrijeđano je 20 policijskih službenika i privedeno 60 lica od kojih je 21 maloljetno, saopšteno je iz Uprave policije.

UP: Povrijeđeno 20 policajaca, privedeno 60 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Iz UP navode da su huliganske grupe u obračunu sa policijom koristile molotovljeve koktele i kamenice te da je jedan od policajaca zadobio teže tjelesne povrjede.

Prema nezvaničnim saznanjima Portala Analitika, jedan policajac je teže povrijeđen.

- Službenici Uprave policije MUP-a su štitili pristup Povorci ponosa, a huliganske grupe, čiji su pripadnici uglavnom bili maskirani, su konstatnim napadima, u namjeri da dođu do lokacije gdje se održavala Povorka, pokušavali da probiju policijske kordone na desetak lokacija, kojih je najviše bilo u dijelu grada Preko Morače i ulici Kralja Nikole, u čemu nisu uspjeli. Spriječeni su i u pokušaju da se, nakon toga, obračunaju sa policijskim službenicima na licu mjesta, budući da su se stekli zakonski uslovi da policijski službenici upotrijebe sredstva prinude – fizičku snagu, službenu palicu i hemijska sredstva. U ovim događajima je, od dejstva molotovljevih koktela i bacanjem kamenica, povrijeđeno 20 policijskih službenika, od kojih je jedan zadobio teške tjelesne povrede – saopštili su iz UP.
U Klinički centar Crne Gore i Službu hitne medicinske pomoći se do sada javilo jedno lice sa povredama iz današnjih događaja, a za koje se sumnja da pripada jednoj od grupa koje su napale policijske službenike.
- Policijski službenici su u prostorije Centra bezbjednosti Podgorica priveli 60 lica – 39 punoljetnih i 21 maloljetno. U toku su aktivnosti na utvrđivanju postojanja osnovane sumnje da su počinila delikte – krivična djela ili prekršaje. Policijski službenici su, s tim u vezi, u komunikaciji sa nadležnim tužiocem i Područnim organom za prekršaje u Podgorici. Službenici Uprave policije MUP-a preduzimaju aktivnosti na identifikovanju ostalih lica koja su izazvala incidente i povrijedila policijske službenike, kao i prouzrokovala materijalnu štetu na objektima i imobilijaru na više lokacija u gradu, radi njihovog procesuiranja nadležnom organu – navodi se u saopštenju.

Oko 2.000 policijskih službenika  danas je bilo angažovano na poslovima i zadacima radi bezbjednog odvijanja Povorke ponosa. UP procjenjuje da je bilo oko 1.500 lica – protivnika Povorke, koja su izazvala incidente ili pokušala i imala namjeru da naruše javni red i mir u većem obimu.

Na mjestu održavanja Povorke ponosa, tokom trajanja ove manifestacije, kao i u periodu prije i nakon nje, kako se navodi, nije bilo nijednog incidenta.

- Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova su, shodno planu koji je donio Operativni štab za bezbjedno odvijanje Povorke ponosa, pravovremeno i profesionalno sproveli koordinirane aktivnosti, kojima su u kratkom roku uspostavili narušeni javni red i mir na desetak lokacija u Podgorici.  Bezbjednosna situacija prije, tokom i poslije održavanja Povorke je, uzimajući u obzir navedene incidente, bila na zadovoljavajućem nivou, zahvaljujući pravovremenom reagovanju policijskih službenika - saopšteno je iz UP.

foto: B. Rakočević

Portal Analitika